У Львові презентували книгу Богдана Сольчаника «Кухні мого покоління»

У Львові презентували книгу Богдана Сольчаника «Кухні мого покоління»

27.07.14 12:53 0 831
У п’ятницю, 25 липня, у Львові презентували поетичну збірку Богдана Сольчаника – Героя Небесної сотні, який трагічно загинув під час лютневих подій на Майдані.

Вірші Богдана зібрали і видали його близькі та друзі. Зокрема, видання збірки організували Марічка Погорілко та Ірина Швець, передмову написав Олександр Неберикут, ілюстрації надала Олена Голубятнікова, оформленням і версткою займалися Юлія Федорович та Сашко Сівченко.

Книга «Кухні мого покоління» вийшла якраз на день народження Богдана Сольчаника – 25 липня йому виповнилось би 29. До збірки потрапила суспільна та любовна лірика, написана в період з 2002 по 2013 рік.

«У віршах Богдан вчився слухати й розуміти себе, якоюсь мірою це уривки його сповіді. Тут немає ніяких пафосних тирад, виправдань, дорікань, звинувачень, закликів, повчань чи розпачу. Але багато самотності, реалізму і життєствердних мрій», – пише Олександр Неберикут у передмові.

«Богдан живий! Він живе в кожному вірші цієї збірки, в кожній виплеканій ним фразі, перечитаній і промовленій кимось у голос. Живе в історіях, які ми пам’ятаємо і які він не встиг оповісти. Живе у своїх незавершених планах і недомріяних мріях. Живе просто тому, що ми не даємо йому померти, вдруге», – зазначає він.

Гості презентації, які мали таке бажання, зачитували поезії Богдана вголос, дехто ділився спогадами про нього. «Я належу до тих, хто завжди сідає скраю. Хто міняє рівний асфальт на стежку гірську. Я належу до тих, кому завжди чогось бракує, але не грошей – а так – води у піску, – процитував вірш один із друзів. – Ці рядки дуже точно характеризують самого Богдана».

А на завершення презентації виступив улюблений гурт Богдана – «Один в каное».

Як розповіла Марічка Погорілко, наступного тижня мають додрукувати весь тираж, і всі охочі зможуть отримати книжку. Зокрема, її можна буде взяти у львівському і київському офісах громадської організації «Опора», з якою свого часу працював Богдан Сольчаник. Також частину книг передадуть у його рідне місто Старий Самбір та у Варшаву, де він навчався.

Довідка.

Богдан Сольчаник народився та виріс у Старому Самборі. Після закінчення школи, вступає на історичний факультет Львівського національного університет імені Івана Франка, а згодом робить вибір на користь соціології й закінчує магістерську програму з цієї дисципліни. Працюючи над дисертацією при Варшавському університеті, з 2013 р. починає викладати в Українському католицькому університеті.

Попри плідну наукову роботу, Богдан є активним учасником громадського життя Львова. Ще з 2003-го він долучається до протестних студентських середовищ. Пізніше, повернувшись з навчання у Польщі, організовує пікети на захист жителів Врадівки та мріє започаткувати власний аналітичний центр.

20 лютого 2014 року Богдана не стало. Снайперська куля забрала його життя на вул. Інститутській у Києві під час трагічних подій Революції гідності.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Миколаєві міліція ...
Наступна новина: Аби повернути телефон, ...

КОМЕНТАРІ