В Івано-Франківську встановлено дошку Василю Пашницькому

В Івано-Франківську встановлено дошку Василю Пашницькому

29.07.14 17:03 0 657
27 липня в місті встановили ще одну анотацій ну дошку в рамках програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». Цього разу уславили першого директора Станіславської обласної бібліотеки Василя Пашницького. Саме й на фасаді Івано-Франківської обласної бібліотеки імені Івана Франка й встановлено інформаційну дошку. Традиційно участь у відкритті взяв народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків.

Василь Пашницький – не тільки був бібліотекарем. Народився він у 1903 р. у с. Вовчинцях (нині у межах Івано-Фран­ківська) в родині бідного шевця. Після закінчення виділової школи вступив до Станіславської української державної гімназії. Проте нав­чання перервала Перша світова війна. Як тисячі свідомих молодих галичан, що добровільно зголошувались до лав Легіону Українських Січових Стрільців, п'ятнадцятирічний Василь з гімназійної лави іде на фронт. Разом з Українською Галицькою Армією він проходить важкий шлях її перемог і поразок. У 1927 р. Василь Пашницький стає студентом Львівського уні­верситету. Після закінчення університету Василь Пашницький повертаєть­ся до Станіслава і починає викладати польську мову і літературу в українській державній гімназії, а згодом стає вчителем української мови і літератури у новоорганізованій українській торговельній гімназії. З 1940 року Василь Пашницький – директор обласної державної бібліотеки. Щоправда, саме за зберігання та популяризацію українських книжок він і поплатився волею та життям. 22 червня 1941 року його заарештували, а потім розстріляли. І тільки 17 квітня 1991 р. він був реабілітований посмертно.

Народний депутат України Руслан Марцінків під час виступу зауважив, що саме в рамках ініційованої програми «Івано-Франківськ – місто Героїв» вдається вшановувати багатьох Українських Героїв. «Як бачимо, ми намагаємося встановлювати дошки не тільки історичним постатям чи діячам культури, але й науковцям та бібліофілам», - наголосив Руслан Марцінків.

Більше інформації жителі міста можуть прочитати за допомогою спеціального QR-code, який містить посилання на спеціально розроблений сайт – geroi.if.ua. Традиційно нововстановлену дошку освятили священики.

Народний депутат України Руслан Марцінків запевнив, що попереду буде споруджено ще чимало таких дощок не менш цікавим особистостям.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині завдяки ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ