У Львові свободівці зареєстрували законопроєкт про кримінальну відповідальність за створення та участь у діяльності незаконних органів на території окупованого Криму

У Львові свободівці зареєстрували законопроєкт про кримінальну відповідальність за створення та участь у діяльності незаконних органів на території окупованого Криму

29.07.14 16:24 0 718
Народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Маркіян Лопачак разом із депутатами-свободівцями Олексієм Кайдою та Олексієм Фурманом зареєстрували проєкт закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за участь у створенні та діяльності незаконних органів на тимчасово окупованій території України)".

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту, 14 вересня 2014 року в Автономній Республіці Крим, тимчасово окупованій Російською Федерацією внаслідок збройної агресії, заплановано проведення незаконних виборів до так званих органів влади Криму.

Згідно зі ст. 8 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", на тимчасово окупованій території вибори депутатів ВР АР Крим, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, місцевий референдум не проводяться.

Статтею 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" визначено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їхня діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створено, обрано чи призначено в порядку, не передбаченому законом. Особи, які добровільно братимуть участь у незаконному виборчому процесі, створенні, діяльності незаконних органів на тимчасово окупованій території України, по суті вчиняють кримінальне правопорушення, спрямоване проти суверенітету Української держави. Проте в чинному законодавстві України не закріплено положень, які би передбачали юридичну відповідальність за участь у створенні та діяльності незаконних органів на тимчасово окупованій території АР Крим.

У зв'язку з цим народні депутати від ВО "Свобода" пропонують внесті зміни до Кримінального кодексу України, доповнивши його статтею 110-3, частина 1 якої передбачає кримінальну відповідальність за участь у виборах, не передбачених законами України, та/або діяльності незаконних органів на тимчасово окупованій території України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Частина 2 пропонованої статті передбачає кримінальну відповідальність за керівництво незаконними органами на тимчасово окупованій території України, що карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Перший справжній хостел у ...

КОМЕНТАРІ