Анонімне експрес-тестування на наявність вірусного гепатиту С зробило 60 тернополян

Анонімне експрес-тестування на наявність вірусного гепатиту С зробило 60 тернополян

29.07.14 12:55 0 595
Про профілактику, проблеми лікування та поширення гепатиту на Тернопільщині говорили на брифінгу заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Наталки Михно, заступника директора департаменту охорони здоров’я ТОДА Віктора Овчарука, лікаря-інфекціоніста Тернопільської міської дитячої лікарні Ольги Дивоняк та голови Тернопільської обласної громадської організації хворих вірусним гепатитом С "Іскра Надії" Олега Мартинюка, що з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом відбувся 28 липня в ТМКЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

«У 2014 році в Тернопільській області на гепатит С вже захворіло 504 людини, ще 82 – борються з гепатитом В», - зауважила Ольга Дивоняк.- У дітей гепатит виникає значно рідше, тим не менше, у 4 дітей виявлено гепатит С, і ще у 5 – гепатит В».

Лікар-інфекціоніст наголосила на важливості вакцинації дітей проти гепатиту та відзначила підвищення рівня виявлення вірусу.

«З нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом та в рамках всеукраїнської акції «Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому» упродовж минулого тижня ми провели анонімне та безкоштовне експрес-тестування на наявність вірусного гепатиту С у мешканців Козівського та Збаразького районів. Відтак позитивний результат ми виявили у 7 із 50 та 5 із 60 людей відповідно, - розповів Олег Мартинюк. - тестування відбулося в ТМКЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Із 60 протестованих вірус гепатиту виявлено у 10 людей».

Заступник директора департаменту охорони здоров’я ТОДА Віктор Овчарук наголосив на важливості проведення подібних акцій, позаяк рівень захворюваності на недугу – високий.

«За даними ВООЗ, на хронічний гепатит С страждає близько 150 млн. осіб, а 350 тис. щорічно помирає внаслідок ураження печінки, - розповів Віктор Овчарук. - Летальність від гепатиту С прогресивно збільшується на планеті та, за даними експертів, до 2020 року подвоїться. В Україні ж на вірус гепатиту С інфіковано приблизно 3% громадян».

За словами заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Наталки Михно, тим, хто зіткнувся із недугою, допомагають.

«У квітні 2013 року була розроблена і затверджена «Державна соціальна цільова програма лікування, діагностики і профілактики гепатитів В і С на період до 2016 року, - розповіла Наталка Михно. - Відповідно була створена комісія по відбору хворих, до якої ввійшли представники департаменту охорони здоров’я ТОДА, лікарі-інфекціоністи та голова ТОГО ХВГС «Іскра надії» Олег Мартинюк. Відтак за рахунок Державної програми наразі безкоштовно лікується 8 хворих».

Довідково:

Перший подібний день був проведений у 2008 році за ініціативою Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом. У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) внесла цю дату в свій календар, таким чином, Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day) отримав офіційний статус і відзначається щорічно 28 липня. Дата була обрана на честь дня народження лауреата Нобелівської премії професора Баруха Самюеля Бламберга, який відкрив вірус гепатиту В.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Волинській області голова ...

КОМЕНТАРІ