Рівненщина: у прокуратурі області визначили шляхи активізації діяльності у сфері екології

Рівненщина: у прокуратурі області визначили шляхи активізації діяльності у сфері екології

31.07.14 10:09 0 698
30 липня 2014 року, прокурор області Сергій Кубрак провів розширене засідання колегії, на якому обговорено стан прокурорського нагляду та державного контролю у сфері екології.

В роботі колегії взяли участь голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов, перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Юрій Приварський, керівники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної екологічної інспекції, Головного управління Держсанепідслужби, Департаменту екології та природних ресурсів в області, а також начальники структурних підрозділів прокуратури, прокурори міст і районів області.

Відкриваючи засідання колегії, прокурор області Сергій Кубрак наголосив, що надра, вода, ліс та інші природні ресурси є об’єктами права власності народу України. Кожен громадянин має право користуватись цими благами, а також зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, відшкодовувати завдані збитки.

Водночас, прокурор області зазначив, що, не зважаючи на проведену правоохоронними та контролюючими органами роботу у сфері навколишнього природного середовища, забезпечити неухильне дотримання вимог чинного законодавства на цьому напрямі не вдалося. Стан законності в екологічній сфері, безумовно, залишає бажати кращого.

Про те, що досі залишається невирішеною низка проблемних питань у сфері довкілля, свідчать дані, які оприлюднив заступник прокурора області Андрій Боровик.

Зокрема, невиправданими є факти неналежного реагування працівників Державної лісової охорони на нещадні рубки лісів. Невстановлення лісопорушників унеможливлює відшкодування державі значних економічних збитків.

Досі потребують відновлення порушені незаконним видобутком бурштину 400 га лісових угідь.

Із 427 місць видалення відходів залишаються не паспортизовані 32%. Утилізації потребує в області 47 тон токсичних відходів (заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів).

Не поновлено 145 дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря суб’єктами господарювання та 151 дозвіл – на спеціальне водокористування.

Не повною мірою організовано комплексне управління у сфері тваринного світу, природно-заповідного фонду.

Колегія зазначила, що погіршенню екологічному становищу регіону сприяє, передусім, відсутність дієвого державного контролю, тому зажадала від присутніх керівників контролюючих органів пояснень та пропозицій щодо шляхів виправлення недоліків та прорахунків.

За результатами перевірок у сфері довкілля органи прокуратури Рівненщини у 2014 році зареєстрували 8 кримінальних проваджень, притягнули до дисциплінарної відповідальності 175 посадових осіб, з яких 147 – органів державного контролю та 28 – державної виконавчої влади і місцевого самоврядування. За документами прокурорського реагування відшкодовано 71 тис грн., упереджено незаконне використання 5,2 тис га лісу. За позовами прокурорів стягнуто 775 тис грн. та зобов’язано виконати природоохоронні заходи на суму понад 300 тис грн. Про такі здобутки поінформував присутніх заступник прокурора області Андрій Боровик та звернув увагу на низку проблем, які потребують реагування прокурорів на місцях.

Після аналізу та обговорення проблемних питань колегія визначила конкретні шляхи їх вирішення, про що зазначено у відповідному рішенні.

«Саме від належного застосування правоохоронними та контролюючими органами Рівненщини всього спектру наданих законом повноважень, а також усвідомлення кожного мешканця регіону залежить, чи виправимо ми становище та збережемо у належному стані навколишнє природне середовище для майбутнього покоління. Реалії сьогодення вимагають від нас термінового втручання та вжиття заходів до запобігання знищення природи», - зазначив прокурор області Сергій Кубрак.

«У подальшому прокуратура оцінюватиме роботу контролюючих органів на підставі результатів щодо реального усунення причин та умов, які сприяють порушенням, що стане відчутним й через призму звернень людей та засобів масової інформації до органів прокуратури, - резюмував він.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Естонії вимагають ...
Наступна новина: Олег Сиротюк: "Зараз ...

КОМЕНТАРІ