У Волинській області роз’яснення основних законодавчих актів щодо третьої хвилі мобілізації

У Волинській області роз’яснення основних законодавчих актів щодо третьої хвилі мобілізації

02.08.14 16:42 0 1000
Під час наради з керівниками органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади з питань роз’яснення законодавства та невідкладних дій щодо часткової мобілізації, начальник юридичного відділу облдержадміністрації Віталій Потапенко розповів про основні нормативно-правові документи, на які необхідно опиратися в питаннях часткової мобілізації.

Днями Президент України підписав Указ, затверджений Верховною Радою, "Про часткову мобілізацію". Третя хвиля мобілізації в області вже розпочалася, і триватиме вона, як і по всіх інших регіонах, 45 днів. Відповідно до Указу за цей час визначені категорії військових оповістять про мобілізацію, сформують в команди і відправлятимуть на навчання.

Як зауважив Віталій Потапенко, «відповідно до Указу призов військовослужбовців, резервістів та поставки транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та інших військових формувань України треба здійснити в обсягах визначених мобілізаційними планами з врахуванням резерву. Місцевим органам державної виконавчої влади за участі органів місцевого самоврядування та залученням підприємств, установ та організацій не залежно від форми власності, слід організувати забезпечення в установленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, а також виділення техніки на збірні пункти у військові частини, тимчасових будівель, споруд, земельних ділянок та інших засобів для Збройних сил України, Національній гвардії та іншим військовим формуванням. Цим Законом також доручено Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування часткової мобілізації.

За його словами, крім цього основного документу, питання мобілізації також регулюються Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993 року, де виписано повноваження, обов’язки та відповідальність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Також важливим законодавчим актом є Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 року, який встановлює правове регулювання та відносини між державою та громадянами України в зв’язку з виконання ними конституційного обов’язку, щодо захисту вітчизни. Виконання військового обов’язку громадянами України забезпечують державні органи та органи місцевого самоврядування.

У Законах України «Про оборону» та «Про збройні сили України» від 6 грудня 1991 року визначаються обов’язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо мобілізаційної роботи. Ці документи надають розширені відповідні на виконання військово-транспортного обов’язку між усіма органами влади та підприємствами, установами та організаціями, а також регулюються правові засади організаційної діяльності, дислокації, керівництва та управління Збройними силами України.

Ключовим законодавчим актом, який дає відповіді для працівників органів місцевого самоврядування, за зверненнями громадян щодо правових гарантій захисту є Закон України «Про соціальний правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Віталій Потапенко також повідомив, що за дорученням голови облдержадміністрації Володимира Гунчика керівники районів активізують роботу громадських приймалень з надання безоплатної первинної правової допомоги населенню, які створені при районних державних адміністраціях.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ