Рятувальники взяли участь в українсько-польській зустрічі експертів з реалізації проекту відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван

Рятувальники взяли участь в українсько-польській зустрічі експертів з реалізації проекту відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван

02.08.14 14:43 0 761
На Прикарпатті з 27 по 31 липня відбулася міжнародна українсько-польська зустріч експертів з реалізації проекту відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії з стаціонаром на горі Піп Іван. У її роботі зокрема взяли участь Ян Маліцький – директор Центру східних досліджень Варшавського університету, Анджей Чех – керівник гірських рятувальників «GOPR», Анна Кузьма – представник Посольства РП в Києві, польські науковці та архітектори. З української сторони – голова ОДА Олександар Троценко, начальник Управління ДСНС України в області Володимир Чернецький, ректор Прикарпатського університету ім.В.Стефаника, Ігор Цепенда, а також представники влади та наукових кіл.

В ході зустрічі обговорювалося питання технічного відновлення обсерваторії – від даху до комуні­кацій та технічного і наукового оснащення. Свої думки з цього приводу висловили польські архітектори, які мають багатий досвід таких відновлювальних робіт. Важливим аспектом повноцінної функціональності обсерваторії, в першу чергу, є наявність вододжерела та джерела електричної енергії, тож вирішення цих питань потребує серйозних напрацювань.

Також йшлося і про створення поста гірських рятувальників в приміщенні обсерваторії, а це означає – створити нормальні побутові умови та облаштувати ряд приміщень для їх діяльності і, звичайно, укомплектувати штат гірських рятувальників для належного несення служби на високогір’ї. Своїм досвідом з цієї проблеми поділився представник гірських рятувальників Анджей Чех, який розповів про структуру, укомплектованість та підготовку гірських рятувальників Республіки Польща. Загалом на обидві сторони чекає великий об’єм роботи, який розрахований на декілька років.

Під час зустрічі була підписана Угода про співпрацю між Управлінням ДСНС в області та Прикарпатським університетом ім.В.Стефаника щодо реалізації проекту відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії з рятувальним стаціонаром на горі Піп Іван. Також відбулося сходження на цю вершину.

І вже 31 липня у рамках зустрічі в Івано-Франківську відбувся форум українсько-польських експертів на тему «Українська дорога трансформації: чи стане в нагоді польський досвід?». Присутні обговорили актуальні проблеми сьогодення, від політичної ситуації до гуманітарної, підкресливши важливість польського досвіду у вирішенні аналогічних питань та їх адекватної адаптації до українських реалій.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Помер Валентин Белькевич
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ