Марія Чашка: «Українську націю знищити неможливо!»

Марія Чашка: «Українську націю знищити неможливо!»

02.08.14 15:14 0 860
Документальну виставку «Війна, яка змінила все…», приурочену до 100-річчя з початку Першої світової війни, відкрили 1 серпня у Державному архіві Тернопільської області. В її експозиції - документальні джерела, що висвітлюють події, які відбувалися з 1914 по 1918 рік на території Тернопільської області та за її межами.

Хвилиною мовчання присутні пом’янули всіх, хто віддав своє життя за незалежність і суверенітет України під час сучасних подій.

«На жаль, історія повторюється, - з сумом констатувала керівник апарату Тернопільської облдержадміністрації Марія Чашка під час відкриття виставки. – Знову триває війна. Неприхована війна, хто б там що не говорив. Знову жертви, скалічені долі і зруйновані сім’ї… Але, як свідчить історія, саме через такі трагічні події ми гартуємося як нація, стаємо міцнішими і впевненішими в своїх силах. Український народ знищити неможливо, бо ми – нація борців, нескорених воїнів. Про це свідчать, матеріали, представлені на виставці. А нам залишається тільки вірити і сподіватися, що сучасні події ввійдуть в історію як перемога української нації».

Перша світова війна змінила стиль життя, мислення цілих народів. Внаслідок Першої світової війни Європа перетворилася на руїну, країни зубожіли, промисловість була зруйнована? а людських втрат – не перелічити, зазначив головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного архіву Тернопільської області та автор виставки Андрій Цаль.

«Для того, щоб зрозуміти, що таке перша світова війна, варто назвати деякі числа, - наголосив Андрій Цаль. -

У ній взяли участь 38 країн світу, у військових діях було задіяно понад 70 млн чоловік, близько 10 млн загинуло. Наслідок будь якої війни – людські страждання. Наша виставка на основі документів проілюструвала не лише військові дії, а й те, як звичайні люди переживали війну».

Довідково: У першому розділі представлені матеріали з фонду Канцелярія Тернопільського губернатора. Серед них особливої уваги заслуговують: Оголошення про загальну мобілізацію в Заліщицькому повіті, 22 серпня 2014 року; Обов язкова постанова Тернопільського губернатора, дійсного статського радника Чарторижського про збереження громадського порядку в населених пунктах, датована 26 серпня 1914 року. Про створення Леогіону Українських січових стрільців та їх діяльність розповідають такі документи, як: Звернення Української Головної Ради до українського народу про об’єднання всіх існуючих стрілецьких організацій в одну спільну військову організацію «Українські січові стрільці, 6 серпня 1914 року, Звернення Української Головної Ради до українського народу з приводу початку воєнних дій між АВстро-Угорською та Російською імперіями, 3 серпня 1914 року.

Окремим розділом експозиції представлені обов’язкові постанови воєнного генерал-губернатора Галичини, тернопільського губернатора, дійсного статського радника Чарторижського, командуючого 7-ою армією генерал-ад’ютанта Щербакова, у яких містяться відомості про соціально-економічне становище краю, стан армій, постачання, культурну та національну політику щодо відношення до місцевого населення.

До третього розділу виставки увійшли матеріали, що розповідають про завдані збитки внаслідок воєнних дій установам та організаціям, церквам та монастирям, а також звичайним мешканцям Галичини.

Про людські втрати, поранених солдатів та місця захоронення військових на полях бою розповідає четвертий розділ експозиції.

Завершує експозицію розділ, що дає змогу ознайомитися з документальними матеріалами та книгами бібліотечного фонду архіву, які розповідають про українських вояків, котрі перебували в таборі для військовополонених – Телергоф, а також листівками, виданими у Канаді під назвою «З кривавих днів Східної Галичини».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ