В Закарпатській області чотирилапі рятувальники Міжрегіонального центру швидкого реагування завжди готові протягнути лапу допомоги

В Закарпатській області чотирилапі рятувальники Міжрегіонального центру швидкого реагування завжди готові протягнути лапу допомоги

05.08.14 15:01 0 701
Тварини завжди супроводжували людину і були поруч з нею і в години радості, і в години горя. Особливо це стосується собак. Більш вірних друзів, ніж ці чотирилапі варто ще пошукати. “Вухань” завжди поряд біля свого господаря. Це вірний, пильний, надійний, щирий та слухняний друг, охоронець і рятувальник. Так, саме рятувальник! Собаки вже давно освоїли цю професію і ефективно допомагають людям завдяки своєму незвичайному інтелекту, прекрасному нюху, тонкому слуху, фізичній силі та витривалості. Під час виникнення надзвичайних ситуацій вони рятують із-під завалів потерпілих, шукають на воді, у лісах, горах – одним словом всюди, де нога людини не може ступити.

Як зазначив Генеральний Секретар Організації об’єднаних націй Кофі Анан, колиприходить біда, здатність міжнародного гуманітарного співтовариства до ефективного реагування залежить від багатьох факторів: оперативності, доступу, інформації, але найперше - від кваліфікованих дій рятувальників, готових разом зі своїми чотирилапими вихованцями до порятунку людей у будь-якому куточку світу.

Собаки-рятувальники є фахівцями особливої ланки і ніякі, навіть, найсучасніші технології, не замінять їх виключний нюх та інтуїцію. Саме завдяки старанням “чотирилапих”, їх унікальним здібностям і подвигам, врятовано життя сотні людей.

Одна собака-рятувальник може замінити працю десятків професійних рятувальників. Підготовка такої собаки - досить складний процес, що потребує створення відповідної матеріальної бази, методичної роботи, кваліфікованих кадрів.

Людина і собака утворюють команду - розрахунок. Він формується на довгі роки, тому, перш за все, собаку необхідно правильно виховати, навчити методам пошуку. Кінологічний розрахунок будується на взаєморозумінні, він як ідеальний шлюб - адже попереду нелегке спільне життя.

У Міжрегіональному центрі швидкого реагування (м. Ромни, Сумська область)функціонує кінологічний центр, 16 “чотирилапих вихованців” якого, вже врятували не одне людське життя. Центр проводить професійно-технічне навчання за робітничою професією «Рятувальник - кінолог», яку нині вже отримали 56 чоловік. Головним замовником підготовки кваліфікованих робітників за робітничими професіями є Державна служба з надзвичайних ситуацій України.

Завдяки спеціальному дресируванню, що підкріплює природжений азарт, відібраних за особливою методикою молодих собак порід лабрадор, німецька і бельгійська вівчарки, рятувальники навчають вмінню точно позначати місцезнаходження людей, що постраждали в різноманітних надзвичайних ситуаціях.

На кінологів покладена величезна відповідальність, адже саме вони приймають рішення, чи можна пускати важку техніку на завал, чи варто перевірити ще раз, чи не залишилося під уламками людей. Зробити висновок, показати на карті, що в даному квадраті всe чисто, не менш важливо, ніж знайти під завалами людей. Ефективність роботи визначається не тільки кількістю знайдених постраждалих, але і якістю аналізу кожної ділянки. Саме тому кінолог разом зі своїм підопічним повсякденно відповідають за життя людей. Фахівці кінологічного центру у м. Ромни щоразу, під час надзвичайних ситуацій, демонструють свої вміння вчасно та правильно приймати рішення, тим самим знову і знову рятують чиєсь життя.

Професіоналізм кінологів та їх “вихованців” визнала навіть міжнародна спільнота.Кінологічний центр є членом Міжнародної організації кінологів-рятувальників IRO (Internationale Rettungshunde Organisation), яка тісно співпрацює з різноманітними урядовими та неурядовими організаціями. Зокрема з ООН, ОБСЄ, INSARAG та іншими.

Кінологи Центру несли чергування в Кримських і Карпатських горах, залучалися до рятувальних операцій в різних регіонах України. Вони готові будь-якої миті виїхати зі своїми “чотирилапими вихованцями” на завдання. Собаки-рятувальники допомагають шукати людей, які постраждали під час землетрусів, повенів, сходах сніжної лавини і селевих потоків, каменепадах, техногенних і транспортних аваріях, авіакатастрофах, вибухах, руйнуваннях житлових і виробничих будівель.

У горах, у тайзі і тундрі, скрізь, де люди потребують допомоги, їм готові протягнути лапу порятунку “особливі рятувальники”.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині з 80 ...
Наступна новина: Нігерія підтверджує другий ...

КОМЕНТАРІ