У Львівській області рятувальники дбають про безпечне проведення жнивної кампанії

У Львівській області рятувальники дбають про безпечне проведення жнивної кампанії

05.08.14 15:37 0 622
Фахівці Головного управління ДСНС України у Львівській області здійснюють рейдові перевірки протипожежного захисту місць збирання, переробки та зберігання зерна. Виконується такий комплекс заходів з метою запобігання виникнення пожеж на об’єктах агропромислового комплексу, зернових полях та для забезпечення ефективного проведення зернозаготівельних та зернопереробних робіт.

В рамках здійснення таких профілактичних рейдів львівські рятувальники організували виїзний прес-тур жнивними полями та зернопереробними підприємствами області.

Розпочали свій огляд рятувальники та журналісти із жнивних полів Буського району. Тут агрономи продемонстрували спецтехніку, яка стає у пригоді під час гасіння польових пожеж. Сама техніка для збирання врожаю теж оснащується відповідним комплексом засобів протипожежного захисту, адже найменша іскра у полі може стати причиною великої пожежі. Заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям – начальник відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС України у Львівській області Орест Галонько під час огляду перелічує важливі заходи протипожежного захисту: «Для оборювання ділянки можливого загорання та попередження перекидання вогню на масштабніші території, на полях передбачено чергування трактора з плугом. Сама ж зернозбиральна техніка, зокрема, комбайни, повинні бути обладнані вогнегасниками, іскрогасниками, кошмою та лопатами для гасіння полум’я». – «Жнивні поля повинні бути обкошені та оборані від доріг та лісових насаджень протипожежними розривами - це не дасть можливості вогню поширитися на значні території».

Для забезпечення безпеки під час збирання та переробки зерна необхідна наявність та утримання в технічно справному стані пожежної техніки на об’єктах зберігання і переробки сільськогосподарської продукції та організація чергування при ній боєздатних добровільних пожежних дружин. Це дасть можливість уберегти врожай від знищення та оперативно ліквідувати пожежу на стадії її виникнення. На більшість колишніх пожежних команд розформовані, а пожежна автомобільна техніка відсутня або знаходиться у непрацездатному стані. Діючі підрозділи місцевої пожежної охорони через віддаленість не забезпечують нормативного радіусу обслуговування, відповідно, час їх прибуття до місця пожежі збільшується. Такі проблемні моменти існують з року у рік та потребують відповідного реагування як зі сторони органів влади, так і власників самих підприємств.

Після збирання зерно поступає на переробку та зберігання. Відповідальними за пожежну безпеку на зернопереробних підприємствах є власники або керівники об’єктів. Але часто вони нехтують виконанням заходів, запропонованих фахівцями ДСНС. В перспективі це може призвести до виникнення небезпечних ситуацій та значних матеріальних збитків. Орест Галонько розповідає: « Найбільш поширеними порушеннями правил пожежної безпеки є відсутність або недоукомплектованість первинними засобами пожежогасіння, утримання у непрацездатному стані зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання, відсутність облаштованих під’їздів до пожежних водоймищ. Також важливою проблемою є несправність систем пожежної автоматики та не виведення сигналу про їх спрацювання на пульти центрального пожежного спостереження. Крім того, під час перевірок ми звертаємо особливу увагу на стан електрогосподарства. Безпосередня близькість електропроводів до зерна та зернового пилу, що має здатність швидко займатися, створює додаткові ризики для збереження зерна».

Кожному керівнику об’єкту було вручено спеціальні пам’ятки та застереження щодо дотримання правил пожежної безпеки під час проведення жнив.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олександр Пирожик: ...
Наступна новина: ВРУ, з «комуняками», ...

КОМЕНТАРІ