У Львівській області депутати-свободівці вшанували пам'ять Маркіяна Шашкевича на Білій горі у Підлиссі

У Львівській області депутати-свободівці вшанували пам'ять Маркіяна Шашкевича на Білій горі у Підлиссі

05.08.14 14:55 0 729
Цієї неділі у селі Підлисся Золочівського району, на Білій горі, відбулися традиційні вшанування пам'яті будителя Галичини Маркіяна Шашкевича, у яких взяли участь свободівці: заступник голови Львівської облдержадміністрації Йосип Ситник, народні депутати-націоналісті Ірина Фаріон, Галина Чорна, Олег Панькевич, депутати Львівської обласної ради Ярослав Кравченко та Теодор Кукуруза, численні депутати-свободівці місцевих рад.

Свято розпочалося зі Служби Божої за участю величного гостя – Владики Венедикта (Алексійчука), єпископа-помічника Львівської архієпархії УГКЦ. Після урочистої Служби Божої - Поминальне Богослужіння, під час якого згадували полеглих на Майдані воїнів Небесної Сотні. Усіх, хто перебував на Білій Горі, мали можливість послухати Віче та святковий концерт за участю аматорських колективів Львівщини.

Йосип Ситник передав вітання від голови ОДА Ірини Сех та наголосив на тому, як важливо у цей непростий час – час випробувань – збиратися на такі заходи, аби підняти моральний дух та набратися наснаги та сили. Виступили також Галина Чорна та мовознавець, дослідник творчості Маркіяна Шакевича, автор книги "Отець Маркіян Шашкевич - український мовотворець" Ірина Фаріон.

Ірина Фаріон у своєму виступі зупинилася на значення постаті Маркіяна Шашкевича для сучасності. "Шашкевичева доба була часом світового ідеалістичного романтизму з його засадничою цінністю самобутнього розвитку всіх народів. Національна мова виконувала у цьому першорядну роль, ба більше – вона стала тим духовим тереном, на якому будують національну спільноту, а відтак державу. Використання народної мови у гомілетичній царині – це той інструмент вплину на людську свідомість, з якого розпочинається новий національний виток розвитку. У Галичині цю месійну роль мови як національно-креативного і релігійно-духовного чинника виконав отець Маркіян Шашкевич".

Своєю чергою, Галина Чорна наголосила: "Боротьба за незалежність України настільки складна, що вже упродовж століть на кожне покоління українців припадає свій біль та своя війна. Пригадаймо повсталих Гайдамаків, безстрашних козаків, вояків української повстанської армії. Нині війна випала на наше з вами покоління. Тож отець Маркіян Шакевич, який фізично не був сильною людиною, але усі свої 32 роки був борцем, зібрав нас нині на Білій горі, аби напоїти силою і підтримати морально".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хлібороби Хмельниччини ...
Наступна новина: Рятувальники спільно із ...

КОМЕНТАРІ