Івано-Франківщина: спалення стерні – один крок до пожеж!

Івано-Франківщина: спалення стерні – один крок до пожеж!

05.08.14 15:00 0 651
У суху спекотну погоду, котра останній тиждень встановилася на Прикарпатті, різко зросла кількість пожеж стерні. Лише минулого тижня на теренах області зареєстровано більше десяти таких вогневих випадків. Причини загорань практично незмінні: необережність людей при поводженні з вогнем.

Незважаючи на численні застереження фахівців Управління ДСНС в області, такі пожежі стаються ледь не щодня.

Загроза того, що вогонь під час спалювання стерні стане неконтрольованим – далеко не найбільша проблема таких пожеж. Згарища на місці полів, луків, скверів завдають непоправної шкоди природі та здоров`ю людей.

Ще один украй небезпечний фактор горіння стерні – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння стерні дуже небезпечно. Та найстрашнішим таке випалювання є в зоні міста, де на ґрунті і рослинах осідають важкі метали. Вдихаючи дим, люди отруюють свій організм. Крім того, спалюють і сміття, серед якого чимало пластику. На сільських полях можуть вигоряти отрутохімікати, які використовують для обробки ґрунтів чи рослин. Небезпечні продукти згоряння вітер здатен переносити на великі відстані, відтак можуть постраждати не лише безпосередньо палії.

Варто підкреслити, що такі пожежі – це й підвищений ризик займання торфовищ. Такі загорання охоплюють великі площі і їх важко погасити, бо торф може горіти у всіх напрямках, незалежно від сили вітру. Тільки десята частина пожеж на торфовищах стається через самозаймання. Здебільшого ж у цьому винні люди, які підпалюють стерню.

До речі, після такого випалювання життя рослин і комах на цій території може відновитися не раніше, ніж через 5-6 років.

Управління ДСНС в Івано-Франківській області звертається до усіх громадян із проханням не спалювати стерні та не провокувати виникнення пожеж, котрі завдають чимало збитків господарству краю.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Професійно-технічні ...
Наступна новина: Чернігів: Міський голова ...

КОМЕНТАРІ