Фармацевтичні компанії завищили ціни на деякі ліки до 300%, – БФ «Пацієнти України»

Фармацевтичні компанії завищили ціни на деякі ліки до 300%, – БФ «Пацієнти України»

06.08.14 08:12 0 771
Пацієнтські та антикорупційні організації закликали фармацевтичні компанії не продавати Україні препарати за ціною золота та знизити ціни до рівня 2013 року. Ціни на препарати з дитячої онкології були завищеними на 40%-60%. Ціни на препарати для дитячого гемодіалізу були завищені до 300%.

Про це повідомили в організації «Пацієнти України».

«Замість того, щоб піти на поступки та продати Україні ліки за так званою соціальною ціною, фармацевтичні компанії вирішили нажитися на нашому горі та війні і підняли ціни на деякі препарати до 300%, продаючи пігулки за ціною золота», – розповів голова БФ «Пацієнти України» Дмитро Шерембей. – Це неприпустимо, щоб тисячі українських пацієнтів померли через жадібність фармацевтичних бізнесменів, тому ми боротимемося за зниження цін на ліки в Україні до хоча б середніх по регіону».

Підтверджують слова активістів і юристи, вважаючи, що такі ціни є необґрунтованими для України. «Ми порівняли ціни на ті ж самі препарати в сусідніх країнах – Молдові, Болгарії, Чехії. Там аналогічні препарати у десятки разів дешевші, – стверджує юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан. «Таке значне перевищення цін є підставою для звернення в Антимонопольний комітет щодо можливої змови фармацевтичних компаній та імітації конкуренції заради надприбутків», – додала вона.

Щороку МОЗ України закуповує на державних торгах ліки для лікування смертельних хвороб за 18 лікувальними програмами. Серед них такі хвороби, як онкологія, гепатит, туберкульоз, гемофілія, муковісцидоз, ВІЛ/СНІД та інші. Закладений бюджетний дефіцит на видатки медицини, а також збільшення курсу долара та євро, а потім ще й додаткове збільшення цін на ліки фармацевтичними компаніями не залишають хворим українцям жодного шансу на життя, йдеться у повідомленні.

«Хочемо нагадати, що ще у квітні БФ «Пацієнти України» ініціювали круглий стіл, закликавши фармацевтичні компанії, враховуючи ситуацію в країні, піти на поступки Українській державі та пацієнтам, та не підвищувати ціни на свою продукцію. Незважаючи на це, більшість компаній не лише підняли ціни до рівня інфляції, а ще й додатково збільшили ціну в кілька разів. Більшість компаній аргументувало це відсутністю необхідних процедур, інфляцією тощо. Тим не менше, досвід таких найбільших світових компаній, як наприклад, Abbvie чи Glaxo Smith Klein показав, що це реально, адже саме ці компанії вийшли на торги з цінами минулого року», – додали активісти.

Щоб привернути увагу світової спільноти до такої кричущої несправедливості, українські активісти звернулися з відкритими листами до всіх центральних офісів фармацевтичних компаній із закликом вплинути на їхні українські представництва та переглянути ціну. Вони також записали відеозвернення батьків дітей, які мають онкозахворювання та ниркову недостатність, та пацієнтів із закликом не вбивати їх такою ціновою політикою. Копії цих листів були також надіслані до всіх міжнародних організацій із захисту прав пацієнтів, ООН, ВООЗ та інших.

Для наглядної демонстрації активісти зробили свій рейтинг восьми найбільш жадібних фармкомпаній, до яких потрапили: MSD, Astellas, Novartis, Medac, Baxter, Lumier-Pharma, Janssen та українська «Дарниця».

«Закупівлі препаратів для ВІЛ-позитивних українців показали, що фармацевтичні компанії можуть знизити ціни на препарати, – стверджує голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Володимир Жовтяк. – Але вони зробили це лише в сфері, де є потужна пацієнтська спільнота, і де вони розуміли, що ми їх контролюватимемо. Ті ж самі компанії, але з препаратами для українців з іншими захворюваннями та навіть дітей, вийшли на торги з дуже завищеними цінами. Але ми не можемо стояти осторонь і будемо боротися за зниження цін для всіх пацієнтів України», – додав він.

Пацієнтські організації вкрай занепокоєні постановою Міністерства охорони здоров’я від 31.07.2014 р., яка запропонована на затвердження Кабміну щодо «Внесення змін до порядку використання коштів, передбачених у Держбюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів». Ця постанова узаконює перевищення цін на ліки до 53% та автоматично зменшує кількість ліків і кількість життів, врятованих в Україні майже вдвічі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ