На фестивалі «Ту Стань!» навчали основам іконопису та грі на давніх музичних інструментах

На фестивалі «Ту Стань!» навчали основам іконопису та грі на давніх музичних інструментах

06.08.14 09:09 0 661
Цими вихідними, 1-3 серпня, поблизу невеликого карпатського села Урич відбувся фестиваль «Ту Стань! – 2014». Середньовічне містечко у підніжжі могутніх скель стало центром давніх традицій, української культури та історії.

Про це повідомили організатори заходу.

Під час офіційного відкриття фестивалю відбувся парад-презентація клубів історичної реконструкції та спільна молитва. Протягом фестивальних днів біля джерела і каплички діяла духовна територія – отець проводив духовні бесіди та разом із людьми молився за мир в Україні. Поруч Михайло Скоп навчав основам іконопису, а найменші відвідувачі фестивалю мали можливість намалювати лист на фронт – військовим в зоні АТО.

Організатори розповіли, що цьогоріч на фестивальній галявині за два тижні до заходу побудували середньовічне містечко із брамою-воротами, автентичними наметами та вуличками. Там майстри знайомили із основами традиційних народних ремесел: можна було себе й за гончарним кругом спробувати, і за ткацькою рамою, і в різьбі по дереву, й у створенні ляльок-мотанок.

Незмінною складовою і родзинкою «Ту Стані!» став лицарський турнір, змагання на конях із вогняними перешкодами та відтворення традиційного життя і побуту часів Київської Русі. Протягом цілого дня відбувалась стройова підготовка і дорослих, і дітей, а ввечері найбільш здібні лицарі взяли участь у нічному штурмі фортеці.

Новинкою цьогорічної «Ту Стані!» стала середньовічна школа – майданчик для лекцій і дискусій про українську історію, традиції та культуру в часі війни. На затишній галявині учасники дізнались від мандрівних дяків з гурту «Вертеп» про концертний тур-підтримку військових в зоні АТО, порівняли моменти виховання сина і доньки – в часи Середньовіччя і обговорили історичний контекст єдності українців, а також дізнались про особливості контактної імпровізації і народної медицини, виготовлення глиняної кераміки, миловаріння й пошиття одягу.

Поруч з містечком розмістився ярмарок, на якому торговці пропонували фрукти, напої та продукти власного виробництва – лимонад, медовий квас, косівські сири і коники, домашні яйця та печиво.

У фестивалі взяли участь музиканти, які грають на давніх народних інструментах, серед яких і гурт-переможець минулорічного конкурсу «Перекотиполе» і гурт мандрівних дяків «Вертеп» із Дніпропетровська.

Відомий український музикознавець Любомир Кушлик, у колекції якого близько 700 інструментів, з радістю розповідав про особливості гри на них та пропонував гостям опанувати один із інструментів.

У суботу дійство завершилось спільною ватрою та українськими народними та патріотичними піснями під гітару.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Sinoptik: Погода в Рівному ...
Наступна новина: ZIK обов’язково запустить ...

КОМЕНТАРІ