У Львівській області вогнеборці тричі за добу ліквідовували горіння торфу

У Львівській області вогнеборці тричі за добу ліквідовували горіння торфу

06.08.14 08:06 0 615
Рятувальники за добу тричі ліквідовували загорання торфу. Так, 4 серпня о 10:07 біля с. Лучківці Бродівського району на відкритій території виявлено горіння торфу окремими осередками на площі 180 кв.м.

Цього ж дня о 13:43 горіння торфу та сухої трави виявлено біля с. Берлин Бродівського району. Рятувальники о 18:39 ліквідували пожежу. Вогнем знищено торф окремими ділянками на площі 100 кв.м та суху траву окремими осередками на площі 800 кв.м.

Ще одна пожежа в екосистемі виникла о 16:43 у м. Львові по вул. Широка, 100. На відкритій території виявлено горіння торфу окремими осередками на площі 40 кв.м та сухої трави на площі 80 кв.м. Фахівці ДСНС ліквідували горіння о 19:25.

Торф'яні пожежі відрізняються від решти пожеж тривалістю ліквідації та потенційною можливістю збільшення масштабів. У зв'язку з цим, для їх ліквідації потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін.

Складність гасіння таких пожеж полягає у тому, що горіння проникає у більш глибокі шари торфу. При підземних пожежах, вогню на поверхні ґрунту немає, лише інколи він пробивається з-під землі, але скоро зникає. Але разом з тим, виділяється дим, який стелиться по поверхні. На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди, а горіння може тривати місяцями.

Торф містить до 25% бітумів. Під час пожежі вони зосереджуються біля поверхні, що горить, і при її охолодженні водою, цементують частинки вугілля. Як наслідок, виникає водонепроникний шар, під яким залишається тління, що можливе при невисокому вмісті кисню в повітрі. Це явище ускладнює гасіння торф’яних пожеж, оскільки вода не може проникнути до осередку пожежі.

Небезпека торф’яних пожеж також у тому, що в процесі горіння утворюються порожнини (часто з жаром) у вигорілому торфі, в які можуть провалюватися люди, тварини і техніка.

Безпосередньою причиною виникнення більшості природних пожеж є людська діяльність: не загашені недопалки, залишені без нагляду вогнища у місцях відпочинку, розбиті скляні пляшки, які на сонці виконують роль лінзи, від якої займаються суха трава та листя.

Головне управління ДСНС у Львівській області звертається до населення дотримуватися правил пожежної безпеки, перебуваючи поблизу торфовищ, відпочиваючи на природі чи проводячи сільськогосподарські роботи.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Туреччина: 25 поліцейських ...

КОМЕНТАРІ