На Житомирщині 168 котелень можна перевести на альтернативні види палива

На Житомирщині 168 котелень можна перевести на альтернативні види палива

06.08.14 08:25 0 665
На Житомирщині успішно впроваджуються рекомендації Уряду України щодо зменшення витрат природного газу та підвищення енергоефективності.

«Теплоенергетика нашої області представлена 936-ма котельнями всіх форм власності. З них 158 належать до комунальної власності, які забезпечують теплом міста Житомир, Новоград-Волинський, Малин, Коростень, Бердичів, Овруч, а також селища Новогуйвинське та Озерне Житомирського району. У 2013-му році теплокомунальна галузь Житомирщини використала 148 млн м3 газу, у тому числі 117 млн м3 – для населення. ми бачимо, які виклики перед нами ставить північний сусід, один із яких – енергетична безпека нашої держави. Так, 16 червня цього року Росія припинила постачання газу на територію України. Цю ситуацію ми маємо оцінювати глибше: наразі в Україні та, зокрема, на Житомирщині тривають жнива. Необхідна велика кількість газу, аби просушити зібране зерно», – коментує ситуацію директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Геннадій Забродський.

При цьому керівник профільного підрозділу зазначає, що опалювальний сезон 2014–2015 років у державі та області розпочнеться з використанням природного газу.

«Уряд створив кризовий енергетичний штаб під керівництвом Віце-прем’єр-міністра та Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана. Цей орган на державному рівні розглянув усі можливості проходження опалювального сезону 2014-2015 років. Так, враховуючи ситуацію, що склалася, прийнято рішення зменшити споживання природного газу на 30% до показників минулого року. Крім того, держава делегувала на місця повноваження щодо залучення коштів, які треба спрямовувати на закриття нерентабельних котелень (така оптимізація вже проводиться у Житомирі, Малині та Бердичеві), заміну малоефективних котлів і, найголовніше, перехід на місцеві альтернативні види палива», – пояснює він.

Так, по структурі області лише КП «Житомиртеплокомуненерго» споживає близько 70% газу. Тому, каже Геннадій Забродський, наразі спільно з керівництвом підприємства відпрацьовуються механізми реалізації вимог Уряду щодо забезпечення енергоефективності.

До того ж, за словами посадовця, згідно зі спільним розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради № 169/35 від 24.06.2014, на Житомирщині створено обласну координаційну раду з питання ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів. Цей орган розробив і втілює у життя комплекс заходів стосовно переведення колотень на альтернативні види палива.

«На використовуючи інвестиції, ми готові перевести на альтернативні види палива 168 котелень. Зокрема, п’ять у Радомишльському та ще по три – у Брусилівському та Малинському районах. Надзвичайно активно у цей процес включилося й місто Житомир. Згідно з рішенням сесії Житомирської міської ради, 5,7 млн грн спрямовано на заходи з енергозаощадження, – конкретизує директор департаменту, і додає: – Для виконання інвестиційної програми у повному обсязі нашому регіону необхідно 377 млн грн».

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Кленик: ...
Наступна новина: Луцьк: працівники ЖКП № 11 ...

КОМЕНТАРІ