Чернігів: Область має споживати на третину менше природного газу

Чернігів: Область має споживати на третину менше природного газу

07.08.14 12:12 0 740
Протягом поточного року Чернігівщина має скоротити обсяги споживання природного газу на 49,8 мільйона кубометрів. Це майже третина спожитого торік. На брифінгу, що відбувся в облдержадміністрації, директор Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури Петро Головач розповів, яким чином область економитиме газ.

— По-перше, буде вжито ряд організаційних заходів. Наприклад, максимально утеплено горища, підвали, вікна та двері будівель, — зазначив Петро Михайлович. — У будинках, зведених у 1950-1990 роках, втрати тепла через стіни сягають 40%. Ще 12% «вилітає» крізь старі вікна.

В області проведено інвентаризацію приміщень бюджетних установ. Там, де лікарні чи школи заповнені лиш частково, потрібно вже до початку холодів переобладнати систему опалення так, щоб гріти тільки ту частину приміщення, яка використовується. У кількох малокомплектних школах, що опалюються твердим паливом, можлива організація навчання у дві зміни. У другу зміну вчитимуться діти з іншого навчального закладу, закритого на опалювальний період для економії газу. Припиниться на певний час і опалювання господарських приміщень, гаражів тощо.

По-друге, буде здійснено переоснащення опалювальних систем та пристроїв споживання газу: встановлено лічильники тепла та горілки, придатні для використання газу низького тиску, застосовано компенсатори.

По-третє, можливі зміни у нормативах температурного режиму. Зараз нормою для приміщень є 18 – 20 градусів за Цельсієм, а після перегляду цей показник може бути зменшено до 16 – 18 градусів.

По-четверте, в області значна частина котелень має бути переведена на альтернативні види палива: вугілля, торф, дрова, пелети та інші. Цей процес вже розпочато, хоча йде він досить повільно. Тим більше, що не існує 100-відсоткової гарантії того, що такого палива буде достатньо, щоб обігріти всіх бажаючих. Адже на постачання вугілля негативно впливає ситуація на сході країни. Торфобрикет реалізує лише Ірванцівський завод, в той час як Смолинський тільки «розкачується». Виробництвом пелетів займається лише одне приватне підприємство у Новгород-Сіверському районі. Ще одне планують створити у Щорському.

Про те, як одержати дозвіл на право працювати з різними видами палива, розповіла в. о. директора Департаменту екології та природних ресурсів Катерина Тканко. З початку року їх було видано 122. Щоб одержати такий дозвіл, необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг, пред’явивши пакет відповідних документів.

— На перевірки Державної екологічної інспекції відповідно до змін, внесених до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік», встановлено мораторій, — повідомила перший заступник начальника Держекоінспекції в області Валентина Дзюба. Тож інспекція виконуватиме свої консультативно-дорадчі функції та сприятиме розв’язанню екологічних проблем, що виникатимуть зі зростанням числа котелень, які працюють на твердому паливі. Як-от, наприклад, з утилізацією залишків, що утворюватимуться після перегорання палива (золи, шлаку тощо).

Проте, підсумовуючи розмову, директор Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури Петро Головач наголосив, що використання альтернативних видів палива — не самоціль, а лише один зі шляхів економії природного газу.

За матеріалами офіційного сайту ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Молдова закликає Росію ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ