В Житомирській області рятувальники б’ють на сполох та закликають громадян дотримуватись правил безпеки на воді

В Житомирській області рятувальники б’ють на сполох та закликають громадян дотримуватись правил безпеки на воді

07.08.14 19:39 0 691
На території України панує суха та спекотна погода. Перші два місяці літа були прохолоднішими ніж завжди, однак тепер природа відбирає своє. Аби хоч якось рятуватися від палючого сонця, люди масово вирушають до водойм. Нажаль, часто банальний відпочинок у колі друзів може закінчитися трагічно.

В основному нещасні випадки трапляються у місцях стихійного відпочинку населення – ставках, водоймах та річках, які не передбачені для купання і відповідним чином не облаштовані. У переважній більшості подібних місць встановлені таблички «Купатися заборонено», проте це не завжди зупиняє відпочивальників. Останні, в свою чергу полюбляють пірнати в місцях, де не обстежене дно водної акваторії на предмет небезпек, а також плавати у водоймах зі швидкою течією. Одначе найстрашніше те, що там відсутні рятувальні пости чи служби, що можуть вчасно надати допомогу. А через надмірну впевненість у власних силах, зловживання спиртними напоями та ігнорування виконання батьківських обов’язків травмуються та гинуть як дорослі, так і діти.

Зокрема минулої доби у Чуднівському районі було зафіксовано одразу 2 випадки загибелі на воді. Жертвами власної безпечності стали 29- та 17-річний чоловіки, які відпочивали разом з друзями. Варто зазначити, що купались вони у місці не призначеному для відпочинку.

– За останні 3 місяці, починаючи з травня, в області потонуло 16 осіб, серед яких 6 дітей, – розповідає заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олег Держанівський. – Тільки за останній тиждень на воді загинуло 3 дорослих та дівчинка-підліток. Тож батькам радимо не залишати дітей поблизу води без нагляду. Якщо вони не вміють плавати, не дозволяйте їм заходити у воду глибше ніж по пояс, плавати на надувних матрацах або камерах. Трагічно закінчується і пірнання з плотів, човнів, пристаней та інших плавзасобів, а також урвищ. Слід уникати води зі швидкою течією та не запливати далеко від берега. І найголовніше – до трагічних наслідків останнім часом все частіше призводить вживання алкогольних напоїв.

Сумна статистика змушує рятувальників бити на сполох. Тому в області посилюється інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення. Співробітники ДСНС Житомирщини систематично здійснюють рейдові перевірки місць де купаються люди. У ході перевірок надзвичайники доводять до відпочиваючих статистику загибелі з початку купального сезону та навчають як надати першу медичну допомогу потопаючому.

Незайве нагадати, що відповідно до рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування в області визначено 8 місць масового відпочинку людей на воді (2 пункти прокату плавзасобів, «Дитячий» та «Дорослий» пляжі у м. Житомирі, пункт прокату плавзасобів та пляж у м. Коростені, по одному пляжу у містах Новограді-Волинському та Бердичеві). На цих об’єктах організована робота сезонних рятувальних постів, і люди тут, як правило не гинуть. Отож перед тим як купатися – оберіть безпечне та пристосоване для цього місце. Не випробовуйте долю, адже відповідальність рятує життя.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ