Анатолій Вітів: Гроші для бюджету слід шукати в кишенях олігархів, а не пересічних українців

Анатолій Вітів: Гроші для бюджету слід шукати в кишенях олігархів, а не пересічних українців

08.08.14 08:12 0 1248
Попри перемогу Революції гідності, радикальні перетворення в Україні неможливі без перевиборів парламенту. Блокування необхідних законів та відсутність радикальних реформ може надто дорого обійтись українському суспільству. А засилля олігархічних груп у політиці та їх намагання перекласті на плечі народу економічні труднощі загрожує в подальшому вибухом соціального невдоволення. Про актуальні проблеми і виклики поточної ситуації – в розмові з народним депутатом України від ВО "Свобода" Анатолієм Вітівим.

– 24 липня ВО "Свобода" оголосила про вихід із парламентської коаліції. Яка основна мета такого кроку?

– Фракція "Свободи" ухвалила рішення про вихід із коаліції, аби виконати одну з основних вимог Майдану і домогтися проведення дострокових виборів парламенту. Перезавантаження парламенту, що нашпигований зрадниками, перевертнями, олігархами – чи не основна вимога українського суспільства. Верховна Рада, більшість депутатів якої свого часу покірно "лягли" під Януковича й допомагали йому грабувати державу, ухвалювали диктаторські закони, не спроможна приймати рішення, яких потребує Україна. Парламент, у якому більшість голосів належить колишнім "регіоналам" та іншим поплічникам Януковича, становить реальну загрозу реваншу в Україні корупційно-олігархічного режиму та капітуляції перед Путіним. Перевибори дадуть змогу очистити Раду від ставлеників олігархів і агентів Кремля, комуністів і "регіоналів", які саботують ухвалення законів щодо протидії російській агресії та проведення люстрації влади. Хіба можна змиритися з тим, щоб Єфремови і Симоненки були депутатами до жовтня 2017 року?! Крім того, перевибори – це спосіб уникнути загрози формування "ширки" в парламенті з числа "регіоналів" і куплених ними депутатів, а така загроза є!

– 31 липня Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету-2014, ініційовані главою Кабміну Арсенієм Яценюком. "Свобода" подавала свої пропозиції з наповнення бюджету, які мали би перекласті основний економічний тягар з простого народу на олігархів. Чи було їх враховано?

– За тиждень до того, 24 липня, глава Кабміну Арсеній Яценюк вніс свої пропозиції щодо перегляду бюджету-2014. Ці пропозиції були неприйнятні для "Свободи" через їх очевидний антисоціальний характер. По суті, економічний блок уряду вирішив перекласті основний тягар війни на плечі простого народу. Зокрема, уряд пропонував дозволити директорам звільняти працівників без попередження або переводити їх на неповний робочий день. Також Кабмін хотів, аби депутати проголосували за те, щоби бюджетників відправляли у відпустку без збереження зарплати. Важко уявити, як зможе вижити звичайний вчитель, лікар, держслужбовець, який і без того отримує мізерні 1500-2000 гривень, а ціни зростають! На щастя, завдяки позиції "Свободи" й частини інших депутатів цю антисоціальну ініціативу вдалося зняти з порядку денного. Зміни до бюджету, ухвалені 31 липня, є компромісними й непростими. З одного боку, вдалося не допустити ухвалення найбільш скандальних антисоціальних рішень. Також було підтримано ініціативу свободівця Олексія Фурмана заборонити всі види перевірок підприємців, окрім фіскальної. З іншого боку, ні Кабмін, ні народні депутати не дослухалися до пропозиції нашої партії – перекласті основний тягар видатків на війну з простого народу на олігархів. Тож уся відповідальність за подальшу економічно-фінансову ситуацію лягає на главу Кабміну Арсенія Яценюка, який обрав саме такий варіант вирішення гострих питань.

"Свобода" переконана, що фінансування воєнних видатків та відновлення інфраструктури знищених окупантом територій має відбуватися не за рахунок простих українців. Народ віддає останнє і, як може, допомагає нашим героям зі Східного фронту. За війну та її наслідки мають заплатити передусім ті, хто в своїх приватних інтересах шантажували Україну і верещали: "Донбас должни услишать!". Ці суб'єкти втекли з Донбасу, тоді як українці продовжують проливати свою кров за його визволення. Проте наша пропозиція ввесті одноразовий воєнний збір із олігархів та великого бізнесу не знайшла підтримки в колег по сесійній залі. Чи не тому, що значна частина депутатів самі є олігархами?

Якби раніше були підтримані свободівські законопроекти про повернення капіталів із офшорів та ліквідацію приватних монополій, бюджет поповнився би десятками мільярдів. Але олігархи й надалі хочуть жирувати й висмоктувати соки з простого люду. Їх мета – не заможна Україна, а олігархічна квазіреспубліка, де вся власність поділена в руках кланів, а партії в парламенті – це їх проекти. Хіба за це боролися герої Майдану? Хіба за олігархічну корумповану республіку гинуть хлопці на Сході?

– Зараз на Сході йде справжня війна проти російських загарбників. Попри це, президент Петро Порошенко не поспішає вводити воєнний стан. Чому, на Вашу думку, він потрібний?

– Те, що зараз відбувається на Донбасі, ніяк не вписується в рамки антитерористичної операції. Проти нас використовують танки, артилерію, системи залпового вогню "Град", зенітно-ракетні комплекси "Бук", здатні збивати літаки на висоті 10 тисяч кілометрів. Вся ця техніка, яка вбиває, – це подарунки від "братнього" російського народу. Щоби вилікувати хворобу, потрібно спершу поставити правильний діагноз. Інакше ефективне лікування неможливе. Так само і нам варто поставити адекватний діагноз тому, що зараз відбувається на Сході. А там йде повномасштабна російсько-українська війна, агресія Росії проти України. "Свобода" завжди була за введення воєнного стану на території областей, охоплених війною. Військовими операціями мають керувати військові професіонали, а не керівництво АТО. Хіба завдання СБУ – боротьба з танками і "Градами"? Ні! Крім того, зараз у звільнених містах Донбасу до влади повертаються зрадники-манкурти, які декілька місяців тому гостинно впускали російських бойовиків, зривали українські прапори і проголошували владу ДНР і ЛРН. Насправді цим особам – місце на зоні. Недарма мешканці Слов'янська виходять на мітинги проти чиновників-зрадників.

До слова, нещодавно я зареєстрував законопроект, який забороняє суддям відпускати громадян, котрих підозрюють у державній зраді і пособництві сепаратистам. Ще один плюс воєнного стану – в тому, що тоді вся повнота влади на Донбасі зосереджувалася б у руках військових комендантів, а не поверталася до рук місцевих перевертнів.

– Попри перемогу Майдану, кардинальних змін у країні не відбувається. Корупція, олігархічно-кланова економіка, безпорадна й прогнила судова та правоохоронна системи залишились. Мало того, колишні "регіонали" знову піднімають голову, зокрема й у нас на Волині. Як не допустити контрреволюції та втілити в життя ті цілі, за які боровся Майдан?

– Для того, щоби відбулися ці зміни, треба перезавантажити систему, прийнявши відповідні закони. "Свобода" завжди була послідовною в питанні докорінних перетворень. Без них ми приречені залишатися там, де є зараз. Саме "Свобода" подала фундаментальний закон, який є універсальними ліками для нашого суспільства і здатний кардинально змінити систему влади, судові й правоохоронні органи, – закон про люстрацію. Також націоналісті є авторами законів, які дадуть змогу ліквідувати засилля олігархів і змінити основи розподілу національних багатств у країні. Це закони про повернення капіталів з офшорів та про ліквідацію монополій на ринку. Але нинішня Верховна Рада не спроможна їх прийняти. Її склад навіть не здатний притягнути до кримінальної відповідальності нардепів, які стали пособниками агресора. Тому так важливо провесті дострокові вибори, а ще важливіше – обрати в парламент ті політичні сили, які здатні мислити категоріями національного інтересу та здійснити очищення вертикалі влади.

Маємо пам'ятати: колишніх "регіоналів" не буває. Тільки вчора вони були вірною опорою режиму Януковича. А зараз поспішно перефарбовуються, змінюють політичні партії, вчаться "жити по-новому". Саботують оновлення країни. Намагаються будь-що зберегти корупційні схеми на митниці, в прокуратурі, міліції. Це серйозні виклики. Нещодавно на Любомльщині депутати районної ради з колишньої "про регіональної" більшості настільки осміліли, що навіть спробували здійснити контрреволюцію й змінити керівництво ради, обране після перемоги Революції гідності. Не виключено, що екс-"регіонали" спробують повернути свій вплив і в обласній раді, а також дуже мріють посісті високі місця в облдержадміністрації.

В цій ситуації дострокові вибори парламенту – єдиний спосіб для українського народу делегувати у Верховну Раду сильну проукраїнську більшість, спроможну захистити національні інтереси та ухвалити реформаторські закони, необхідні для розвитку країни.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Чернігівська область: ...
Наступна новина: Сноуден отримав у Росії ...

КОМЕНТАРІ