В Закарпатській області розбитий термометр – дрібниця чи небезпека?

В Закарпатській області розбитий термометр – дрібниця чи небезпека?

08.08.14 08:18 0 1380
Для вимірювання температури тіла люди й досі часто застосовують ртутні термометри, незважаючи на появу електронних. Принцип роботи ртутного термометра полягає в унікальних властивостях ртуті, адже температура її плавлення - не сотні градусів, як в інших металів, а - 38,8 ° С. Тому в звичайних умовах ртуть знаходиться в рідкому стані. При нагріванні вона розширюється, а при зниженні температури стискається. Ртутні термометри забезпечують дуже високу точність вимірювання температури - до 0,01°С. Інші рідини, які використовуються в термометрах, наприклад, спирт і гліцерин, такої точності не дають.

Але має цей метал і дуже важливий недолік - ртуть та її сполуки надзвичайно отруйні! Тож якщо у вашій оселі випадково розбився термометр, не зволікайте, терміново проведіть заходи щодо демеркуризації приміщення. Якщо ж вам здається, що ви самостійно не впораєтесь, викликайте службу «101».

А таких викликів у рятувальників вистачає. До прикладу, 07 серпня, до оперативно-рятувальної служби поступило повідомлення про те, що в одній з квартир багатоповерхового житлового будинку на вулиці Легоцького, що в Ужгороді, розбився ртутний термометр. Група радіохімічного захисту Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Закарпатській області провела демеркуризаційні заходи в приміщенні та зібрала 2 грами ртуті.

Потрібно зауважити, що сама по собі металева ртуть для живих організмів не є небезпечною. Отруйними є її іони, які утворюються при окисленні цього хімічного елемента. При вдиханні ртутні пари потрапляють в легені, і там починають окислюватись під впливом ферментів, і в такому окисленому стані ртуть починає вершити свої чорні справи в організмі. Варто також зазначити, що ртуть здатна випаровуватися не тільки в повітрі, але і знаходячись під водою.

При гострому отруєнні ртуттю ознаки інтоксикації починають проявлятися через декілька годин. У людини з'являються слабкість, відсутність апетиту, головний біль, біль при ковтанні, металевий смак у роті, сильно тече слина, ясна набухають і починають кровоточити, з'являються нудота й блювота, сильний біль в черевній порожнині, пронос. Часто розвивається запалення легенів. У найважчих випадках через кілька днів настає смерть.

Отож, жартувати з цим металом не варто! 2 грами ртуті, які містяться в одному термометрі, при випаровуванні в закритому непровітрюваному приміщенні площею 20 м2 здатні створити концентрацію парів ртуті, що в тисячі разів перевищують допустиму норму! Безперечно, срібляста речовина із розбитого термометра навряд чи приведе до гострого, а тим більше до хронічного отруєння, але тепер ви знаєте, що навіть малі дози ртуті для організму - небезпечні.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лікар радить військовим ...
Наступна новина: Луцьк: адміністративні ...

КОМЕНТАРІ