Мінкульт знову взявся за картини Альтамонте. Уже готується перевезти їх в Жовкву

Мінкульт знову взявся за картини Альтамонте. Уже готується перевезти їх в Жовкву

09.08.14 09:32 0 753
Після дворічного затишшя знову підняли питання розміщення батальних картин Мартіно Альтамонте «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами». Із Олеського та Золочівського замків Міністерство культури хоче їх перевезти у діючий костел св. Лаврентія у Жовкві. У Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького категорично проти такого рішення.

Про це у коментарі повідомила директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Лариса Возницька.

Вона розповіла, що на два роки Мінкульт залишив галерею у спокої. Зараз у відомстві знову підняли питання про повернення творів Альтамонте у діючий костел св. Лаврентія в Жовкві.

«Ми два роки відбивалися, і нас лишали у спокої. Після смерті Бориса Григоровича до нас приїжджали з міністерства і зайшла мова, щоб віддати ці картини. Ми їх не віддали, бо знаємо, що шедеврів такого розміру взагалі немає в Європі. Це унікальні речі. Це музейні речі, за ними постійно ведуться спостереження, їх охороняють», – розповіла Лариса Возницька.

Вона зазначила, що категорично проти того, аби картини кудись перевозили. Крім того, вони історично пов’язані із замками: в Олеському замку народився Ян ІІІ Собеський, в Золочівському жила його родина. Однак, із жалем констатувала Лариса Возницька, картини все-таки перевезуть.

«Зараз іде питання про те, щоб ці твори повернути. Дали завдання реставраторам обстежити приміщення. Думаю, це (перевезення картин – ред.) буде виконуватися», – заявила директор Львівської галереї мистецтв.

Вона додала, що наразі галерея не отримувала наказу, але «йде підготовка до того, що ці твори будуть передаватися».

Лариса Борисівна також зазначила, що галерею ніхто не повідомляв про відновлення цього процесу – про це дізналися через Інтернет. Саме тому знову працює наглядова рада зі збереження спадщини Бориса Возницького.

«Наглядова рада знову засідала, підняла питання картин. Члени проти того, щоб твори поверталися в Жовкву», – підкреслила вона.

Лариса Борисівна розповіла, що процес знову розпочався після зустрічі міністрів України та Польщі наприкінці червня. Потім у замки приїжджала комісія з Міністерства культури.

«Польська сторона заявляла, що твори у жахливому стані. Комісія ж побачила, що твори у прекрасному стані», – додала вона.

Нагадаємо, картини Альтамонте розмістили у Золочівському та Олеському замках у червні 2012 року. Широкоформатні картини за допомогою фахівців закріпили на надійних конструкціях.

В Олеському замку експонують «Битву під Віднем», «Битву під Парканами» – в Золочівському замку. Картини встановили у розгорнутому вигляді та на внутрішніх стінах.

Зазначимо, після смерті директора Львівської картинної галереї Бориса Возницького, Міністерсво культури України підняло питання, щоб картини передати на експозицію в римо-католицький костел в Жовкві. Після того як працівники картинної галереї, мистецтвознавці, громадськість виступили на захист спадщини Б. Возницького, відразу Мінкультури запропонувало експонувати картини у мистецькому арсеналі в Києві. Проте висновки експертів засвідчили неможливість переміщення картин з місця зберігання для тимчасового експонування і наголосили на необхідності невідкладного монтажу полотен на місце постійної експозиції.

Довідка .

Унікальні батальні картини XVII ст. «Битва під Віднем» (полотно, олія 738x 765 см) та «Битва під Парканами» (полотно, олія 890 х 715 см)належать авторству Мартіно Альтамонте. Полотна присвячені переможним битвам польських полководців, які мали українське коріння. Прагнучи увіковічнити свій подвиг, король Ян ІІІ Собеський замовив у художника австрійського походження Мартіно Альтамонте дві картини – «Битву під Віднем» та «Битву під Парканами». Обидві картини зайняли місце у бічних трансептах Жовківського костелу поряд з двома попередніми: «Битва під Клушино» та «Битва під Хотином», доповнивши пантеон лицарської слави, яким від початку був костел св. Лаврентія мученика.

У роки радянської влади в костелі був склад, внаслідок чого картини зазнали значної руйнації. Рятуючи від цілковитого знищення ці унікальні полотна, Львівська галерея мистецтв вивезла їх з костелу.

Додамо, «Битва під Парканами» – у XVII столітті це була найбільша за розмірами батальна картина Європи.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Будні АТО: "злив" ...
Наступна новина: Sinoptik: Погода в ...

КОМЕНТАРІ