Космологи вирахували, що на Титані має бути Мертве море

Космологи вирахували, що на Титані має бути Мертве море

10.08.14 08:39 0 807
Науковці з Лабораторії реактивного руху Каліфорнійського технологічного інституту дійшли висновку, що Титан – найбільший супутник Сатурна – може мати свій власний аналог земного Мертвого моря.

Результати їхніх досліджень опублікували на сайті NewScientist.

Море на Титані, на думку вчених, може складатися з вуглеводнів – етану і бензолу. На супутнику Сатурна так само, як і на Землі, є моря, озера, ріки, хмари та опади. Однак вони складаються не з води, а з вуглеводнів: навіть низька температура на планеті дозволяє їм перебувати у рідкому стані.

Опади утворюються у верхніх шарах атмосфери Титана у результаті фотохімічних реакцій і мають вигляд пластівців, що складаються з бензолу. Вчені проводили лабораторні експерименти: у трубку з рідким етаном, охолодженим до температури мінус 179 градусів за Цельсієм (як на Титані), вони додали бензол.

Оскільки бензол досить швидко розчинився в етані, вчені зробили висновок про рясне насичення вуглеводнями озер і морів на Титані. Крім того, надлишок бензольних опадів може призвести до появи аналогів земного мулу і карстових процесів.

Дослідники сподіваються, що космічний апарат NASA «Кассіні», який 21 серпня 2014 року пролетить на дуже близькій відстані від Титана, зуміє знайти на супутнику ознаки наявності бензольного мулу або карстових порід.

Надалі науковці планують, крім бензолу, змоделювати поведінку інших вуглеводнів у рідкому етані, що імітують умови в морях Титана. Вчені збираються провести експерименти з діоксидом вуглецю, бутаном і ціаністим воднем. Фахівці зазначають, що ландшафт супутника Сатурна схожий на Землю, відрізняються тільки речовини, які його формують: на Землі це вода, тоді як на Титані – вуглеводні.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Український інститут ...
Наступна новина: 9 серпня – День святого ...

КОМЕНТАРІ