Вчені оцінили загрозу застовування роботів для ринку праці

Вчені оцінили загрозу застовування роботів для ринку праці

10.08.14 08:26 0 846
Американський соціологічний центр Pew Research провів опитування 1800 вчених, економістів та інших аналітиків на тему впливу роботів на ринок праці. Соціологи попросили дати розгорнуту відповідь на запитання: чи не відберуть до 2025 року роботи у людей більше робочих місць, ніж створять.

Про це розповідає Live Science.

Переважна більшість аналітиків вважають, що безпілотні автомобілі, роботи-медсестри і секретарі стануть нормою вже через 10 років, однак вони по-різному ставляться до такого майбутнього.

Серед експертів песимістів і оптимістів виявилося майже порівно. Оптимісти – їх 52% – стверджують, що у результаті усіх технологічних революцій в історії виникало більше робочих місць, ніж зникало. Люди стануть більше займатися творчими професіями, а також вирішуватимуть завдання, що вимагають несподіваних рішень, критичного напряму думок.

Крім того, багато перейдуть до натурального господарства й самі виготовлятимуть предмети меблів та інші речі.

48% песимістів висловили заклопотаність з приводу майбутнього ринку праці. «Самокеровані машини і вантажівки знищать професії таксиста і дальнобійника, а на цих роботах зайняті сотні тисяч людей», – каже Стоув Бойд, науковий співробітник фірми GigaOM. Технологічний прогрес уже знищив безліч робочих місць «синіх комірців» (робітників на виробництві), а тепер добрався й до «білих» (офісних працівників).

Роботи загрожують витиснути людей на низькооплачувані посади у сфері послуг або спричинити постійне безробіття.

Оптимісти та песимісти погодилися з тим, що система освіти у розвинених країнах надто консервативна і не готує студентів до конкуренції з роботами. Нарешті, усі експерти вважають, що влада над майбутнім все ще у руках людей, а не роботів, і суспільство поки що може вирішувати, у якому напрямку йому розвиватися.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ