Музика викликає відчуття сили і влади, – вчені

Музика викликає відчуття сили і влади, – вчені

10.08.14 08:45 0 829
Музика змінює психологічний стан людини, змушуючи відчувати себе більше сильнішою. Спортсмени не даремно слухають музику в роздягальні і перед виходом на стадіон – вона готує їх до перемоги над противником, стверджують американські вчені.

Про це розповідає журнал Social Psychological and Personality Science.

Для початку науковці попросили учасників дослідження оцінити 31 композицію, нарізавши пісні на 30-секундні фрагменти. Найсильнішими люди почувалися, прослухавши We Will Rock You групи Queen і Get Ready for This колективу 2 Unlimited.

Потім за допомогою низки експериментів психологи оцінили вплив музики на три загальновизнаних індикатори «почуття сили»: абстрактне мислення, почуття контролю над подіями і бажання першим стартувати у змаганнях. Виявилося, що «потужна» музика підсилює не лише суб’єктивне відчуття власної могутності, але й усі три психологічні риси, які його супроводжують.

Цей ефект, як показав ще один експеримент з музикою різних частот, пов’язаний насамперед з низькими частотами. «Басові» звуки і низькі голоси у масовій культурі стійко пов’язані з силою та владою.

Вчені вважають, що надихаючий ефект музики пов’язаний не стільки зі стійкими асоціаціями (наприклад, пісню We Are the Champions часто грають після перемоги на спортивних змаганнях), скільки із «зараженням»: коли люди чують музичний фрагмент, що виражає почуття влади, вони також це починають відчувати.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 9 серпня – День святого ...
Наступна новина: Звернення Управління ДСНС ...

КОМЕНТАРІ