Саакашвілі: Україна рятує усіх від Третьої світової війни

Саакашвілі: Україна рятує усіх від Третьої світової війни

12.08.14 10:09 0 755
«Путін вже програв»; «Володар неправди» ще досі не зрозумів, що має справу не з політикумом, а з 45-мільйонним народом»; «Ще на Майдані розпочався крах російської імперії»… Такі думки прозвучали у Львові на лекції президента Грузії Міхаіла Саакашвілі про досвід реформування.

Зустріч Саакашвілі з молоддю пройшла у Львівській міській раді з ініціативи програми «Перший кар’єрний крок». Також Міхаіл Саакашвілі дав надію та рецепти молоді для перезавантаження країни: «Вам потрібні політики, яким 25-30 років. шня політика – це політика фейсбуку. Нинішній політичний клас практично не пристосований до цього через вік. У вашому випадку, як і Грузії раніше, відсутність досвіду у політиці – це найбільша цінність».

Подаємо скорочений виклад лекції Міхаіла Саакашвілі:

«Я полюбив Україну, коли приїхав навчатися в Київський університет. З перших хвилин українці змушують забути, що ти – чужинець. Не знаю більше країн, окрім хіба, що Америки, які вміють так толерувати різні етнічні групи.

Україна стоїть перед викликом. Грузія проходила такі ж випробування протягом десятиліть. 7 серпня шість років тому стодвадцятитисячна російська армія вторглася в нашу державу. Ціль зрозуміла. Росії не потрібні були Абхазія та Південна Осетія, тому що вони контролювали ці території ще спочатку дев’яностих років. Справа в тому, що після Революції троянд Грузія провела радикальні реформи та в одній з найбільш корумпованих, кримінальних країн, на пострадянському просторі створила умови сучасної європейської держави. Такого ніхто не очікував на Кавказі. Всі звикли, що кавказці – це «гарячий» народ, де завжди один одному є ворогом, а не другом, тому ним легко маніпулювати та керувати. Цей міф, що створювався століттями, за декілька років було зруйновано Грузією.

Багато росіян, дивлячись на нас, почали запитувати свого президента, чому у них не відбувається змін. І щоб вирішити цю проблему, у відповідь на підтримку Майдану 2004 року в Україні, Путін позбавив нас електрики та газу. Проте ми стали енергетично незалежні. Потім для нас закрили ринок, і ми не могли нічого імпортувати в Росію. Нас бомбили. Однак у 2008 році моя країна вижила. Якщо щось потрібно, то це не може бути неможливо.

Що стосується України, то Путін вже програв. Він думав, що після Криму, захопить і південь України. В Одесі відбувалися жахливі події, але поразку потерпів Кремль. Путін прагнув реалізувати той сценарій, що і в Грузії на початку 90-х років. Не вдалося. Тому що Україна веде наступ. До честі Порошенка, що не піддався на підписання угод про припинення вогню. Мій попередник Шеварднадзе уклав чотири такі договори, і кожен раз це завершувалося захопленням Росією нової території.

Дуже важливо, що український народ не злякався. Путін все життя думав, що європейці – боягузи та підкупні. Так, але не всі. Він недооцінює велику європейську націю. На наших зустрічах Путін завжди говорив, що Україна – це не держава, а територія. Володар неправди ще досі не зрозумів, що має справу не просто з окремими офіцерами, солдатами, політикумом, а з 45-мільйонним народом. Те, що тепер робить українське військо та суспільство – чудо та приклад для наслідування. Ви рятуєте всіх від Третьої світової війни вашим життям, кров’ю, самопожертвою.

Я був на Революції гідності в грудні. Тоді сказав, що Російська імперія починає припиняти своє існування на Майдані. Остаточно буде похоронена, коли програє цю брудну війну, що веде проти вас.

Щодо реформ. Я думаю, що Україна має набагато кращі шанси вдало реформувати державу, ніж Грузія. Насамперед, у вас є чітка правова традиція – на більшій частині країни було магдебурзьке право.

Головний рецепт – потрібен політичний клас, який повірить у свою державу. Не можна всього робити по трішки: і красти, і будувати. Або ти повністю віддаєшся справі, або нічого не вийде. Всі мої соратники не мають великих статків, віл закордоном, але вони допомогли у побудові Грузії. У Росії не знаю політиків, які вірять у свою державу та ідентифікують себе з нею. Вони купують будинки в Європі, весь час думають, коли поїдуть до своїх банківських рахунків у Швейцарію.

Вам потрібні політики, яким 25-30 років. шня політика – це політика фейсбуку. Нинішній політичний клас практично не пристосований до цього через вік. У вашому випадку, як і Грузії раніше, відсутність досвіду у політиці – це найбільша цінність. Так, молодь – трішки «ненормальна». Але всім іншим перевернути гори здається нереальним. Молоді повинні будувати державу, а не ті, які двадцять разів пояснять вам, чому це неможливо, а неможливо завжди.

Головна ознака демократії – це не формальні свободи, медіа, а соціальна мобільність. От наскільки швидко талановита 20-річна дівчина зможе стати міліардером. Я навчався в Америці. Там будь-хто може стати всім. Коли я був студентом, то голодував, хоча й мав стипендію. Але через три роки у мене була високооплачувана робота, квартира та великі можливості.

Повинна бути соціальна справедливість. Раніше в Грузії у вишах могли навчатися лише діти багатих. Ми запровадили безкорупційну систему вступу. Найвищі результати показували абітурієнти з сільських гірських місцевостей, де десятками років не було електрики. Вони найбільше працюють. Для нас було дуже витратно, але найкращим ми оплачували навчання за кордоном. Спочатку укладали з ними контракт про те, що вони повернуться. Потім зрозуміли, що це без сенсу, тому що і так всі приїжджали на Батьківщину.

Також запросили тисячі учителів-американців. Ми оплачували їм переліт і 300 $ щомісяця. Це не тільки освіта, а й відкритість до світу, зміна культури. Уявіть собі, о шостій годині ранку на розминку з навушниками у вухах у сільській місцеворсті виходить темношкіра американка. Всі собаки бігають за нею, тому що вони теж до такого не звикли.

Інтернет – це також дуже важливо. Ми забезпечили школярів нетбуками, відмінників – лептопами.

Чим найбільше я горджуся – це те, що зробив для освіти, і чим я більше всього не задоволений – що чинив недостатньо.

У вас буде успіх, ви будете свобідні, ви будете в ЄС і НАТО. Ви переможете!».

Підготувала Оксана Загакайло, для

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ