Ірак: уряд формуватиме Хайдар аль-Абаді

Ірак: уряд формуватиме Хайдар аль-Абаді

12.08.14 16:03 0 744
Президент Іраку Фуад Масум звернувся до одного з шиїтських лідерів Хайдара аль-Абаді із закликом сформувати новий уряд країни. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Заява з’явилася після того, як найбільший шиїтський блок у парламенті Іраку, «Національний альянс», призначив Абаді прем’єр-міністром замість Нурі аль-Малікі.

Суніти, курди і частина шиїтів звинувачують Аль-Малікі у розпалюванні релігійного насилля у країні, що стало причиною радикалізації ісламістів. Він відкидає ці звинувачення і, своєю чергою, звинувачує президента у порушенні конституції.

Федеральний Верховний суд Іраку постановив, що блок прем’єра Нурі аль-Малікі в парламенті є найбільшим, і це означає, що він може зберегти свою посаду.

За рішенням суду, тепер президент має запропонувати Малікі сформувати новий уряд.

Раніше аль-Малікі заявив в телезверненні, що готує позов до президента Іраку Фуада Масума, звинувачуючи його в «порушенні конституції» через нездатність призначити нового прем’єр-міністра. США підтримують Масума і називають його гарантом конституції Іраку.

Аль-Малікі розраховує втретє поспіль зайняти посаду глави уряду. Але швидкий наступ збройних формувань ісламістів на заході і півночі Іраку в останні місяці викликало критику на адресу аль-Малікі і заклики до його відмови від прем’єрських амбіцій.

Малікі є прем’єром в Іраку з 2006 року.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: у таборі ...
Наступна новина: На території України ...

КОМЕНТАРІ