В Луцьку у міському центрі зайнятості на обліку перебуває 2,5 тисячі безробітних

В Луцьку у міському центрі зайнятості на обліку перебуває 2,5 тисячі безробітних

13.08.14 12:59 0 767
На сьогоднішній оперативній нараді директор міського центру зайнятості Едуард Неймарк поінформував про забезпечення зайнятості населення та перспективи створення нових робочих місць у місті Луцьку.

За його словами, у шніх соціально - економічних умовах забезпечення зайнятості населення є одним із визначальних факторів, який дозволяє зменшити соціальну напругу в суспільстві та сприяє розвитку людини як особистості. Зайнята особа скеровує власний трудовий потенціал на створення суспільно - корисних продуктів, що, в свою чергу, відображається на економічному, демографічному та криміногенному становищі у місті.

Едуард Неймарк зазначив, що у січні - липні цього року працевлаштовано - 4 181 особу, з них - 1 679 безробітні.

Крім того, залучено до громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру - 412 безробітних. Роботи тимчасового характеру організовувались на підприємствах переробної промисловості, оптової торгівлі, транспорту та будівництва.

У липні цього року розпочали навчання з гарантованим працевлаштуванням водії тролейбуса та малярі на базі навчального центру ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «АК «Богдан Моторс». Охоплено професійним навчанням - 717 безробітних, з них 170 - проходили стажування на підприємствах міста. Навчання здійснюється під замовлення роботодавців з урахуванням вимог ринку праці та перспектив розвитку міста: кухар, продавець, бармен, манікюрник, перукар, кравець, охоронник, електромонтажник, електрозварник.

У зв'язку з нестабільною ситуацією в державі на ринку праці можуть виникнути нові загрози та нові проблеми, зокрема, це:

- можливе вивільнення працівників у зв'язку з припиненням поставок природного газу. Опитування великих підприємств Луцька показало, що скорочення працівників не планується. Лише певні застороги висловили підприємства хлібопекарської галузі;

- розірвання угод з російськими підприємствами та переорієнтація на європейські ринки збуту можуть відобразитись на кількості працюючих;

- вивільнення державних службовців. За інформацією підприємств про заплановане масове вивільнення планується скорочення в бюджетній та банківській сферах. Можлива зайнятість для таких осіб після вивільнення - відкриття власної справи. Це - юридичні послуги, фінансова та страхова діяльність, операції з нерухомим майном, туристичні послуги (створення хостелів, громадських туалетів, виготовлення та реалізація сувенірної продукції).

Едуард Неймарк зазначив, що перспективний прогноз створення нових робочих місць тісно пов'язаний з реформами уряду, децентралізацією влади та підписаною угодою про асоціацію з Євросоюзом. Нові робочі місця мають створюватися у сегменті малого та середнього бізнесу. У Європейських країнах від 30% до 70 % працюючих осіб зайняті в малому бізнесі. У місті Луцьку на 450 підприємствах працює майже 70 тисяч осіб, в той час як у сфері малого підприємництва 15,3 тисячі осіб.

Допомогу у започаткуванні малого бізнесу надає служба зайнятості шляхом виплати одноразової допомоги по безробіттю. З початку року одноразову допомогу для відкриття власної справи надано 87 безробітним, середній розмір ОДБ становить 14 тис. грн. Навчання за напрямком «підприємець-початківець» проводиться висококваліфікованими викладачами- практиками на базі Волинського технікуму національного університету харчових технологій.

Проводиться бліц - навчання для роботодавців за галузевою ознакою. В тому числі і для підприємців - початківців.

На шляхом опитування, роботодавці повідомили про створення до кінця року близько 100 нових робочих місць: 39 % в торгівлі, 11- громадському харчуванні, 37 - виробничій сфері, 13 - сфері послуг (це - швачки - 20, кравці - 10, касири торгівельного залу - 18, представники торгівельні - 10). Примітно, що всі місця створюються малим та середнім бізнесом.

На підприємствах міста є посади, на які відсутні претенденти на місцевому ринку праці. Тому надаються дозволи на застосування праці іноземних громадян на підприємствах міста: у 2014 році видано 26 таких дозволів.

Міський голова Микола Романюк поцікавився у Едуарда Неймарка, скільки нині осіб стоїть на обліку у міському центрі зайнятості та яких спеціальностей. Останній зауважив, що нині на обліку перебуває 2,5 тисячі безробітних. На початок року їх було трішки більше, але з початком теплої пори збільшується кількість вакансій на сезонні роботи. За його словами, на обліку перебуває багато фахівців економічних спеціальностей. Лише близько 30 % безробітних – це некваліфіковані працівники, які шукають робітничі професії.

Микола Романюк додав, що багато осіб не стає на облік у міський центр зайнятості. На його думку, це означає, що люди можуть самостійно без підтримки держави забезпечити нормальний рівень життя своїм родинам.

Також міський голова закликав Едуарда Неймарка й надалі активно працювати з питань зайнятості населення. За його словами, необхідно працювати над створенням нових робочих місць. Микола Романюк зауважив, що є багато напрацювань, інвестиційних проектів, однак, через складну ситуацію у державі їх поки важко реалізувати.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 12-13 серпня на ...
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ