Львів приймає табір-експедицію «Вирій-2014»

Львів приймає табір-експедицію «Вирій-2014»

13.08.14 14:17 0 647
У вівторок, 12 серпня, у Львові розпочинається щорічний Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція «Вирій-2014», який триватиме до 24 серпня та традиційно складатиметься з реставраційної та мандрівної частини, проте формат експедиції дещо відрізнятиметься від попередніх років.

Як інформує прес-служба ЛМР, перший тиждень табору відбудеться на території Закерзоння (Польща), під час якого викладачі спільно зі студентами кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» проведуть роботи на кількох українських цвинтарях у польсько-українській прикордонній зоні. За цей час буде завершена робота з інвентаризації та паспортизації надгробків, проведено завершальні роботи з реставрації окремих цвинтарних об’єктів.

По завершені таборової частини «Вирій» вирушить у мандрівку етнічними українськими територіями. Цього року «Вирій» розширює географію своєї діяльності і відкриває для себе нові етнографічні зони. Окрім вже традиційних етнічних українських територій Польщі, вирійчани матимуть можливість познайомитись з історією та культурою українців-автохтонів Словаччини, а також вперше відвідати Мармарощину та Південну Буковину – етнічні українські землі у північно-східній частині Румунії.

У рамках мандрівки заплановано відвідати Музей української культури та скансен у Свиднику (Словаччина), зустріч з дослідником лемківської культури професором Миколою Мушинкою у Пряшеві (Словаччина), знайомство з дерев’яними церквами Закарпаття, зустріч з українською громадою у Сигеті (Румунія), знайомство з українською культурою та сакральною архітектурою Мармарощини та Південної Буковини (Румунія).

Довідка.

«Вирій» – міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція, основним завданням якої є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури і знайомство з етнічними українськими землями поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року, «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору та краєзнавчих мандрівок. На в рамках табору відновлено українські цвинтарі у селах Жуків, Подемщина та Князі на території Польщі.

Організаторами «Вирію» є Громадське об’єднання «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». За підтримки ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», Пласт-НСОУ, ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ Спадщина, ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Постраждалий під час ...
Наступна новина: Українців з підозрою на ...

КОМЕНТАРІ