Мусульманам Криму загрожує п’ять років позбавлення волі за зберігання «забороненої» літератури

Мусульманам Криму загрожує п’ять років позбавлення волі за зберігання «забороненої» літератури

13.08.14 11:40 0 683
«Чорний список» літератури, забороненої в Росії, за останні роки з півтора десятків найменувань розрісся до понад двох тисяч видань, окремих статей та адрес інтернет-сайтів. Тим, хто нехтує забороною, загрожують адміністративні штрафи та кримінальне переслідування.

Про це повідомляє Радіо «Свобода».

На територію Криму де-факто поширюється дія федерального російського списку заборонених «екстремістських» матеріалів. Розповсюдження, виробництво чи зберігання цих матеріалів забороняється і тягне за собою відповідальність – до 5-ти років позбавлення волі.

Як повідомляє заступник муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаїлов, уже було проведено обшуки «прокуратурою» в ісламському навчальному закладі в селі Кольчугіне і в мечеті села Строганівка в Сімферопольському районі.

Експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов вважає, що на практиці такі «чорні списки» використовують як додатковий репресивний інструмент щодо конкретної людини чи групи людей, яких вважають нелояльними до російської влади.

Під заборону література потрапляє винятково на підставі рішення судів, без експертизи духовних центрів мусульман Росії. У свою чергу, Рада муфтіїв Росії неодноразово виступала проти випадків включення в цей список низки праць авторитетних авторів. Чималу кількість списку забороненої літератури складають матеріали, які відносяться до радикальної ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».

Федеральний список екстремістських матеріалів складається Міністерством юстиції Росії на підставі судових рішень. Вперше він був укладений 2007 року та містив 14 пунктів. Відтоді список постійно оновлюють і зараз у ньому є більше двох тисяч найменувань – статей, книг та адрес інтернет-сайтів.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові правоохоронці ...
Наступна новина: Чернігів: Що роблять в ...

КОМЕНТАРІ