Марія Чашка: "Віримо, що вже незабаром війна залишиться для нас тільки в історії"

Марія Чашка: "Віримо, що вже незабаром війна залишиться для нас тільки в історії"

13.08.14 17:31 0 678
10 серпня 2014 року на Бережанщині відбулося громадське віче-реквієм з нагоди вшанування полеглих у Першій світовій війні. Захід приурочили до 100-річчя заснування Легіону Українських Січових Стрільців та 98-річчя боїв на горі Лисоня.

Учасники показали театралізовану реконструкцію битви Українських Січових Стрільців із супротивниками. Учасниками дійства стали люди різних професій – від вчителя філософії до двірника. У формі та зі зброєю австро-угорських військ театралізовано було відтворено події Першої світової війни.

"шнє дійство – це лише частина заходів, які організували до 100-річчя створення Легіону Січових Стрільців, – повідомила свободівка Марія Чашка. – Підготовка до них відбувалася в умовах великої економії коштів. Адже війна зараз триває не лише у реконструкції. відчувається важливість таких історичних місць. Ми будемо докладати усіх зусиль, щоб облаштувати належним чином гору Лисоню і водночас зберегти її первинність. Дякую учасникам реконструкції, які нагадали нам про ці історичні події. Віримо, що вже незабаром війна залишиться для нас тільки на сторінках історії. Адже за Україну треба не вмирати, для неї необхідно жити".

Під час віча-реквієму отці конфесій Бережанського району відправили поминальну літургію. Опісля учасники театру Бережанського районного будинку народної творчості показали театралізований пролог. Наприкінці дійства із концертною програмою виступив чоловічий хор "Гомін". Гостей частували стравами польової кухні – кулішем та узваром.

Нагадаємо, що формування Легіону Українських Січових Стрільців відбулося в серпні–вересні 1914 року. Його ядро склали активісти січового, сокольського і пластового рухів, гімназисті та студенти.

Бойове хрещення легіонерів відбулося наприкінці вересня 1914 у боях з російськими козачими частинами. Під час Брусиловського прориву російської армії влітку 1916 року полк УСС (47 старшин і 1685 стрільців) прикривав стратегічний напрямок на Бережани, а саме на горі Лисоня в межиріччі Золотої Липи і Цехівки. У жовтні 1918 року легіон було переведено до Чернівців. Після проголошення у листопаді цього ж року Західноукраїнської Народної Республіки, легіон передислокувався до Львова. Пізніше він став ядром Української Галицької армії.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку впорядкують ...
Наступна новина: В Луцьку до першого вересня ...

КОМЕНТАРІ