Свободівці пропонують щороку наприкінці травня вшановувати героїв, полеглих за Україну в ХХ і ХХІ століттях

Свободівці пропонують щороку наприкінці травня вшановувати героїв, полеглих за Україну в ХХ і ХХІ століттях

14.08.14 10:19 0 672
Народні депутати України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" ініціюють відзначення на державному рівні Дня Героїв з метою вшанування полеглих за незалежність України в різні часи, зокрема й під час теперішнього протистояння з окупантами. Про це йдеться в проєкті постанови Верховної Ради України "Про щорічне відзначення в Україні Дня Героїв" за авторства Олега Тягнибока, Олега Панькевича, Ірини Сех, Леонтія Мартинюка, Михайла Головка та Юрія Сиротюка.

Як зазначає один із авторів документа Олег Панькевич, увічнення пам'яти полеглих та популяризація їхніх подвигів на державному рівні необхідні для консолідації суспільства, формування спільної національної пам'яти та ідентичності. " Україна переживає найбільше випробування в своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність та територіяльну цілісність. Від початку збройних протистоянь українські військовослужбовці неодноразово демонстрували свою відвагу, мужність та військові вміння у боротьбі з ворогом, чимало солдатів та офіцерів проявили особистий героїзм. Їхні вчинки можуть і мають стати взірцем для усього українського народу та є важливим прикладом для виховання майбутніх поколінь. Кров, пролита у боротьбі із російською агресією і тероризмом, об'єднує Українську державу та український народ", – зазначає народний депутат.

Для збереження та належного вшанування пам'яти осіб, яків віддали життя за Україну, свободівці пропонують у четверту неділю травня запровадити День Героїв, який буде відзначатись щорічно на загальнодержавному рівні. "Саме у травні 2014 року українські збройні сили отримали перші перемоги у боротьбі із терористами, які захопили контроль над частиною Донецької та Луганської областей. Українські військовослужбовці і добровольці продемонстрували приклади мужності та героїзму, у тому числі і ціною власного життя, у цій боротьбі. Зокрема, 29 травня 2014 року в зоні бойових дій під час антитерористичної операції у місті Слов'янськ Донецької області загинув генерал-майор Сергій Кульчицький", – йдеться в пояснювальній записці.

Водночас відзначення Дня Героїв у четверту неділю травня має в Україні глибокі історичні традиції. 25 травня 1926 року від рук терориста направленого НКВД загинув Головний отаман УНР Симон Петлюра, 23 травня 1938 року в Роттердамі агент НКВД обірвав життя засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця. У травні поклали своє життя за Україну Микола Міхновський та багато інших борців. На їх вшанування у 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначити 23 травня як Свято Героїв.

Проєкт постанови передбачає низку заходів до щорічного відзначення Дня Героїв, зокрема підготовку і друк масовим тиражем науково-популярного видання, присвяченого учасникам боротьби за незалежність України у ХХ та ХХІ століттях, проведення теле- і радіопередач, випуск поштових марок, відкриття виставок.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернігів: Без змін до ...

КОМЕНТАРІ