У Львові чи безпечно вашій дитині в авто?

У Львові чи безпечно вашій дитині в авто?

14.08.14 08:01 0 845
Кому як не дітям найбільше подобається подорожувати? Саме вони з нетерпінням чекають на ці виїзди, особливо якщо на відпочинок родина добирається автомобілем. А ми, дорослі, повинні подбати про те, щоб в автомобілі малеча почувалася затишно, комфортно та безпечно.

• Найбільш безпечно і комфортно під час поїздки Вашому малюку буде в спеціальному кріслі, яке обладнане паском безпеки регульованої довжини. Воно зручне, і мандрівка не так втомлюватиме дитину, відповідно і вас. Таке крісло можна встановлювати не тільки на задньому сидінні, а й на передньому (при цьому обов’язково відключити фронтальну подушку), але їхати малюку доведеться спиною вперед.

• Дітлахів, які вже виросли з такого віку, щоб сидіти в такому кріслі, не беріть на руки в жодному разі, а посадіть поруч із собою. Якщо дитина виявила бажання стояти на сидінні і спостерігати через заднє скло, не забороняйте, краще пристебніть паском і поясніть, що і як краще робити. Зверніть увагу - ремінь безпеки повинен бути закріплений так, аби дитина не відчувала дискомфорту.

• Малеча у віці між немовлятами та молодшим шкільним віком - найскладніші пасажири. Вони не можуть довго всидіти на місці, тому подбайте, щоб у них в дорозі були м’які іграшки (гумові чи плюшеві), а не такі, що можуть травмувати дитину при різкому гальмуванні.

• Подбайте про те, щоб у салоні авто не було зайвих предметів (приміром, парасольки чи всіляких дрібничок), особливо важких та гострих і які б знаходились на задній поличці. Якщо ж вам потрібно щось взяти в салон, то подбайте, щоб ця річ була зафіксована належним чином і не мала гострих кутів.

• Зачинивши двері автомобіля та розпочавши рух, не забудьте заблокувати їх центральним замком або ж важелем механічного блокування, щоб ваше чадо випадково не відчинило двері, аби «вийти на волю». Але в жодному разі не залишайте дитину наодинці в салоні автомобіля, а особливо з закритими замками.

• Щоб подорож приносила лише задоволення, частіше зупиняйтесь, щоб декілька хвилин побути на свіжому повітрі, розім'ятися або ж перекусити. В салоні автомобіля говоріть про щось приємне і не приборкуйте цікавість маленьких чад, адже таким чином вони пізнають світ.

Що говорить закон?

Пункт 21.11. Правил дорожнього руху прямо забороняє перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, - у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на передньому сидінні легкового автомобіля - без використання зазначених спеціальних засобів; на задньому сидінні мотоцикла та мопеда;

Існує відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки, а саме штраф у розмірі від 51до 85 грн., але про автокрісло нічого не сказано - інспектор ДАІ оштрафувати за його відсутність не може. Правила не акцентують увагу на обов’язковій наявності автокрісла. Турбота про безпеку - справа самих водіїв.

Від травм вбереже “правильний” пасок

Автокрісло окрім створення зручностей і комфорту для дитини, покликане захистити її в разі, якщо станеться ДТП. І найголовніша деталь під час цієї неприємної події — це пасок безпеки, яким дитина зафіксована і який має уберегти, утримати її від удару через інерцію. Щоб не завдати травм, пасок у верхній частині тіла має проходити правильно — через груди, а не через шию. Саме тому через маленький зріст дитини штатний “дорослий” пасок фіксує маленьких пасажирів неправильно. Для перевезення дітей можна використовувати спеціальні підставки бестери. (на фото№1) Це своєрідна “підставка”, яка дозволяє збільшити зріст дитини та пристібати її звичайним “дорослим” (штатним) паском. Безперечно, таке крісло не таке громіздке, як класичне зі спинкою (на фото№2), відповідно використовувати та переносити його зручніше.

І наостанку варто зазначити, якщо ви постійно пристібаєтесь, то подаєте гарний приклад дітям, навчаючи їх у такий спосіб вживати заходів безпеки у транспорті. Бо якщо ви цього не робите, а вимагаєте пристібатися дитину, вона це сприйматиме не як необхідний захід безпеки для усіх, а як дискримінацію найменших з логічною постановкою питання “Чому мамі (татові) можна, а мені ні?!”.

Відділ Державтоінспекції м. Львова
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ