Лавров: «Україна відмовилася від перевантаження гуманітарної допомоги»

Лавров: «Україна відмовилася від перевантаження гуманітарної допомоги»

14.08.14 12:18 0 704
Українська сторона «з очевидних причин відмовилася» від думки перевантажити весь російський гуманітарний вантаж із російських вантажівок у свої після перетину кордону, заявив у вівторок міністр закордонних справ Росії. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як сказав Сергій Лавров, вантаж на кордоні з Україною в пункті, узгодженому з «київською владою», зустрінуть представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, оглянуть його і рухатимуться разом із колоною до пункту призначення, перш за все до Луганської області. При цьому Росія, за його словами, які наводить прес-служба МЗС Росії, «погодилася» на те, щоб на час пересування територією України на російські вантажівки причепили українські номерні знаки.

Як заявив Лавров журналістам у російському місті Сочі, також разом із колоною рухатимуться представники Організації з безпеки і співпраці в Європі і української влади.

За словами голови росіської дипломатії, українська влада запевнила Росію, що гарантуватиме безпеку пересування всієї колони територією, яку контролюють «київські силовики», і Росія очікує на таке ж ставлення і від «ополченців», як Москва називає підтримуваних нею збройних сепаратистів. Як сказав Лавров, «певні сигнали ми туди спрямували».

За його словами, російських вантажівок у колоні буде 287.

Українська сторона ще не коментувала цю заяву Лаврова.

Раніше у вівторок у Києві в адміністрації президента наголошували, що не розглядають ніякої можливості руху російських автоколон українською територією.

Як заявляв заступник голови адміністрації Валерій Чалий, за розмитнення, координацію і доставку російської допомоги відповідальний Міжнародний комітет Червоного Хреста. За його словами, позиція Червоного Хреста полягає в тому, що на кордоні всі вантажі мають бути перевірені і перевантажені на інші транспортні засоби, які орендуватиме Червоний Хрест.

Він також додав, що Україна не допустить ніякого військового чи воєнізованого супроводу колони з боку Росії, в тому числі з боку російського Міністерства надзвичайних ситуацій.

Раніше у вівторок в МЗС Росії заявляли, що в «гуманітарній акції» планують використати 262 автомобілі, з яких 198 тягачів із причепами.

За тією заявою, у складі вантажу – 69 комплектів пересувних електростанцій, 400 тонн круп, 340 тонн м’ясних консервів, 30 тонн солі, 100 тонн цукру, 60 тонн молочних консервів, 800 кілограмів чаю, 679,5 тонн води у пляшках, 62,4 тонни дитячого харчування, 54 тонни неназваного «медичного майна» і 12 тисяч 300 спальних мішків.

Як заявили в Москві, вантаж мають доставити через узгоджений із Україною пункт пропуску «Шебекине» (Білгородська область Росії) – «Плетенівка» (Харківська область України).

Перед тим у вівторок у Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявляли, що досі не мають достатньої інформації про вміст і обсяг вантажу, який хоче ввести в Україну Росія як «гуманітарну допомогу», а також про умови його транспортування.

А в Києві попереджали, що колона автомобілів із гуманітарним вантажем із Росії не сертифікована Міжнародним комітетом Червоного Хреста і наразі не може потрапити на територію України. Як заявив речник інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, в Червоному Хресті повідомили, що впродовж тижня цінять потреби громадян, які перебувають у зоні конфлікту на сході України, в гуманітарній допомозі, і гуманітарна місія буде здійснена тільки після цієї оцінки.

За повідомленнями з Росії, військові вантажівки, терміново перефарбовані останніми днями в білий колір, були завантажені і вже вирушили в бік України з міста Алабіна Московської області, в якому базується Таманська мотострілецька дивізія Збройних сил Росії. Як видно з фотографій пересування колони, авта мали російські військові номерні знаки, пізніше, як виглядає, вони вирушили дорогами загального призначення взагалі без номерів. Деякі російські засоби інформації, зокрема, державний телеканал «Росія-1», також повідомляють, що колона, чи принаймні її частина, рухається в бік Ростова-на-Дону – центру області, що межує вже не з Харківською в Україні, а з Луганською й Донецькою, в тому числі в місцях, де російські прикордонники далі забезпечують рух до контрольованих сепаратистами територій через офіційно закриті урядом України пункти пропуску.

В Україні й на Заході висловлюють занепокоєння, що Росія під виглядом «гуманітарної допомоги» може направити військову допомогу в частину Луганської й Донецької областей України, де воюють з українськими військами підтримувані нею збройні сепаратисти. Інша небезпека, про яку говорять оглядачі, – ймовірність влаштування Росією провокації з «нападом» на її «гуманітарну колону» на території України, яку Москва може використати як привід уже офіційно ввести свої війська в Україну.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку з 14 серпня буде ...
Наступна новина: Від мерії Львова вимагають ...

КОМЕНТАРІ