У Волинській області туристично-реакреаційна сфера Шацького району потребує розширення та капіталовкладень

У Волинській області туристично-реакреаційна сфера Шацького району потребує розширення та капіталовкладень

15.08.14 08:37 0 654
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кудрявцев провів нараду з питань залучення інвестицій в туристично-рекреаційну сферу Шацького району.

Як наголосив Сергій Кудрявцев, у зв’язку з анексією Криму, як ніколи назріла потреба у розробці єдиної концепції для розширення туристичних можливостей та розвитку рекреаційної сфери Шацького району. Тим більше, що для цього достатньо потенціалу, однак повноцінний сервіс людям поки що надається не у повному обсязі. Тому до цього питання необхідно підійти комплексно.

За словами голови Шацької РДА Олександра Куська, цього сезону на шацьких озерах спостерігається значний наплив туристів з багатьох областей України. У районі функціонує чотири зони відпочинку: урочища Гряда та Гушово, село Світязь та озеро Пісочне. Крім цього, відпочиваючі активно користуються послугами сільського зеленого туризму. У приватних садибах приймають до 20 тисяч людей.

Щодо інвестицій, то наразі у Шацькому районі втілюється два транскордонних проекти, які фінансуються 90% коштом Євросоюзу, 10% - з місцевих бюджетів. Це: будівництво каналізаційної мережі у Шацьку та придбання дорожньої техніки.

Однак, голова Шацької РДА наголосив, що район потребує серйозних капіталовкладень у будівництво каналізаційних мереж, полігону твердих побутових відходів, систем водопостачання.

Учасники наради озвучили низку пропозицій на прикладі досвіду європейських країн, зокрема, в облаштуванні пляжів та дитячих майданчиків, залученні консалтингових компаній для надання консультацій для розвитку сільського зеленого туризму. Крім цього, наголошували на доцільності адміністрування коштів з туристичного та екологічного збору через онйлан-режим, або на заправках, а не на так званих «блокпостах», що при в’їзді у Шацький національний природний парк.

Окремо йшлося про оподаткування діяльності у сфері сільського зеленого туризму, яке визначається згідно Закону наявністю або відсутністю реєстрації власників садиб як фізичних осіб-підприємців. Як запропонував радник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук, для активізації цього процесу необхідно розробити механізм, долучивши до цього громадські організації, і при цьому не нашкодивши тим, хто розвиває зелений туризм. Адже - вигода обом сторонам: для туристів - відпочинок, для власників садиб можливість заробляти собі на прожиття. Однак, все має відбуватися відповідно до законодавства: фізична особа повинна сплатити податок, місцевий бюджет – наповнити казну на розвиток інфраструктури району.

Обговорено також схеми планування територій, інвентаризацію земель реакреаційного призначення, залучення коштів міжнародної технічного допомоги в туристично-реакреаційну сферу Шацького району.

Наразі відповідні служби опрацьовують пропозиції, а у вересні запропонують план дій на 2015 рік з розвитку інфраструктури туристичного району.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі колишнім ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ