Івано-Франківщина: у міжнародному дитячому центрі «Артек-Карпати» пройшли заходи у рамках громадської акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

Івано-Франківщина: у міжнародному дитячому центрі «Артек-Карпати» пройшли заходи у рамках громадської акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

16.08.14 09:43 0 788
У міжнародному дитячому центрі «Артек-Карпати», що знаходиться на території туристичного комплексу «Буковель», нині оздоровлюються сотні дітей з різних куточків України. Практично усі педагогічні програми та проекти, реалізовані тут, спрямовуються не лише на поглиблене пізнання юними відпочивальниками навколишнього світу, а й на виховання у них правильного ставлення до власної безпеки, усвідомлення необхідності дотримання правил безпеки життєдіяльності. Цьому активно сприяють прикарпатські рятувальники. Вони намагаються якомога частіше проводити тут різноманітні просвітні та профілактичні заходи.

За свідченням статистики, до 80% випадків усіх надзвичайних ситуацій трапляються з вини людини – вини прямої чи опосередкованої. Мистецтву гармонійно співіснувати з навколишнім середовищем та основним принципам самозахисту під час різноманітних надзвичайних ситуацій потрібно навчати ще змалку – з цим погоджуються і педагоги, і рятувальники. Та найважливіше, мабуть, закріплювати такі знання на практиці.

Цьогорічну акцію «Запобігти.Врятувати.Допомогти.» діти, котрі відпочивають у міжнародному дитячому центрі «Артек-Карпати», запам’ятають надовго. Організатори подбали про те, щоб дійство це було яскравим, видовищним та повчальним.

Діти привітали рятувальників, як справжніх друзів. Начальник відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Христина Перцович ознайомила присутніх зі специфікою діяльності пожежно-рятувальної служби Прикарпаття, розповіла про пожежі та надзвичайні ситуації, котрі найчастіше доводиться ліквідовувати рятувальникам. Вона розповіла, що оперативно-рятувальна служба здатна комплексно вирішувати питання профілактики техногенних аварій, катастроф, пожеж і надавати допомогу кожній людині, яку спіткало лихо. Рятувальники працюють на землі і під землею, на воді й під водою, у складних гірських умовах, у будь-яку пору року й час доби, за будь-яких погодних умов. Звернувшись за номером «101», можна отримати дієву допомогу. Щорічно пожежно-рятувальні підрозділи Івано-Франківщини близько двох тисяч разів виїжджають на ліквідацію пожеж та надзвичайних ситуацій, під час яких бійцями ДСНС від зазіхань стихії рятуються життя сотень людей, велика кількість будинків, споруд і інших матеріальних цінностей.

Тут же перед здивованими та захопленими від неймовірного видовища глядачами вогнеборці провели бойове розгортання від пожежного автомобіля з подачею лафетного ствола. Коли зі ствола полилася вода, у дітей з’явилося якесь невловиме відчуття особистої присутності при ліквідації пожежі; усі були просто вражені швидкістю і майстерністю, з якою працюють рятувальники.

Ну яке ж свято без конкурсів та подарунків? Спочатку був конкурс кращого малюнку на протипожежну тематику. Діти підійшли до творчого завдання надзвичайно серйозно і намагалися якнайкраще втілити свої задуми на папері. Переможців визначити було важко, але необхідно. За найкращий малюнок юні художники отримали від рятувальників подарунки з символікою служби.

Наступний конкурс – «Спритний рятувальник» – теж був сприйнятий школярами на «ура». Звичайно, жоден з учасників не вклався у 45 секунд – час, який дається професійному пожежнику на одягання. Проте було чимало бажаючих спробувати свої сили. Переможці також не залишилися без призів.

Після усіх цих цікавинок слово взяли піротехніки. Вони продемонстрували дітям своє професійне спорядження та обладнання, за допомогою якого знешкоджуються вибухонебезпечні предмети. Показали й муляжі тих гранат, патронів та артснарядів, які доводиться знищувати найчастіше. Також усім нагадали правила, котрих слід дотримуватися при виявленні предмета, схожого на боєприпас.

Гірські рятувальники розповіли як себе поводити в гірській місцевості. Усім присутнім рятувальники вручили тематичні листівки застережливого характеру.

Юні відпочивальники побачили і нелегку, небезпечну, але дуже важливу роботу професійних водолазів: способи порятунку людини на воді, спеціальне спорядження, за допомогою якого врятували не одну особу. Правила поводження на водоймах, на котрих наголосили рятувальники, були доречними та необхідними особливо зараз, коли трапляється стільки нещасть на воді.

Загалом усе, що побачили та почули діти під час акції «Запобігти.Врятувати.Допомогти.», є дуже повчальним та неодмінно має виконати свою місію: акцентувати увагу на необхідності дотримання правил безпеки життєдіяльності, умінні правильно діяти при будь-яких надзвичайних ситуаціях, щоб зберегти своє життя та, за необхідності, надати допомогу тому, хто її потребує.

ВІДЕО

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ