Помер всесвітньовідомий дитячий письменник Всеволод Нестайко

Помер всесвітньовідомий дитячий письменник Всеволод Нестайко

18.08.14 09:21 0 863
Всеволод Нестайко – автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду світової дитячої літератури.

Про це повідомила дружина письменника, інформує Українська правда.

Згідно з соцопитуваннями, проведеним в 1990-1992 роках Державною бібліотекою для дітей та Міністерством культури – лідер читацького інтересу.

У 2004-му чергове перевидання «Тореадорів із Васюківки» визнане книгою року в номінації «Література для підлітків». У 2009-му казка «Дивовижні пригоди в лісовій школі» увійшла до списку найбільш популярних в Україні книг за даними продавців київського книжкового ринку «Петрівка».

Народився в 1930 році в Бердичеві в родині бійця Української Галицької армії. В 1933-му батька репресували, мама переїхала до Києва. У 1952 році закінчив філологічний факультет КНУ ім.Шевченка.

Працював у редакціях журналів «Дніпро», «Барвінок», видавництві «Молодь». З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури «Веселка».

Найвідоміші твори Нестайка – трилогія «Тореадори з Васюківки», казки «У країні сонячних Зайчиків», «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків», «Неймовірні пригоди у лісовій школі», повісті «Одиниця з обманом», «П’ятірка з хвостиком», «Загадка старого клоуна», «Чудеса в Гарбузянах», «Пригоди Грицька Половинки» та інші.

Твори Нестайка перекладено багатьма мовами світу, за ними знято кілька фільмів. Стрічка «Тореадори з Васюківки» отримала Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені (1968 рік).

1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію «Тореадори з Васюківки» внесено до Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ