«Путін хотів повісити мене за ту частину тіла, до якої не зміг дістати»

«Путін хотів повісити мене за ту частину тіла, до якої не зміг дістати»

18.08.14 17:34 0 966
Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі минулого тижня побував у Львові, де помолився за грузинських та українських вояків. Політик розповів, хто такий Путін насправді і чому він уже програв війну з Україною.

Про особистість в історії

Багато людей вважають, що особистості в історії нічого не вирішують. Це дурниця. Насправді вони вирішують усе. Вони вирішують те, що світ потрібно змінювати на краще. Коли запитують, що мені не вистачає без президентства, відповідаю, що терпіти не міг цих усіх атрибутів: охорони, офіційні прийоми, вечері та звані обіди. Ніколи не любив довгих нарад і протокольних заходів. Єдине, чого мені насправді не вистачає, – це щодня, щохвилини приймати рішення і змінювати своїх громадян, свою країну та світ у кращий бік. Якщо ти приходиш до влади із цією ціллю, то у тебе усе вийде. Але якщо ти приходиш до влади, щоб мати великий будинок і банківський рахунок або вчасно відправити дружину чи подружку до Парижа, то це нецікаво.

Бандерівець – це не лайливе чи образливе слово, а навпаки

Головний дух, який є у Львові, – це дух змін і дух руху. Всій Україні потрібний такий дух! Україна – велика країна. Я полюбив її з першої хвилини, коли приїхав навчатися у київському університеті. Достатньо кілька годин, щоб зрозуміти: міф, який поширює російська пропаганда про бандерівців і фашистів, – це неправда, найбільше блюзнірство, яке може бути... Вважаю, що бандерівець, – це не лайливе чи образливе слово, а навпаки. Бо з першої секунди українці змушують забути, що ти чужак. Крім Америки, я не знаю іншої країни, яка вміє так інтегрувати етнічні групи.

Ми вижили. І Україна виживе

Нині Україна приймає великий виклик. Грузія приймала такий виклик протягом десятиліть. Шість років тому 120-тисячна російська армія вдерлася в Грузію. Атакували нас двісті літаків. Ціль цього вторгнення була цілком зрозуміла. Це не через нашу Абхазію та Південну Осетію, бо росіяни і так контролювали ці території із початку 1990-х років, а через реформи. Грузія із корупційної, кримінальної, відсталої і феодальної держави перетворилася на сучасну європейську. Такого на Кавказі ніхто не очікував. Бо кавказці – гарячий народ, який один одного вбиває і вічно ворогує між собою, тому ним легко керувати та маніпулювати. Але ми цей міф зруйнували. Найбільш кримінальна країна стала найбезпечнішою. Багато росіян почали запитувати у Путіна: «Якщо у Грузії це вийшло, то чому це не виходить у нас?»

І в Путіна виникла велика проблема. Щоб розв’язати її, він запустив терористів, які вбивали наших солдатів. Він влаштував нам повне енергетичне ембарго. Через підтримку Помаранчевої революції Грузії у січні відключили газ і електроенергію. Але ми вижили й стали енергонезалежними. Потім у нас забрали ринок. Ми більше не могли нічого продавати в Росію. Влаштовували провокації, бомбили і підривали. Депортували тисячі моїх співвітчизників. Але Грузія не змінила курс. І коли ми почали притискати сепаратистів з усіх боків, а в них не було більше сил, тоді Путін зняв усі маски і рукавички й прийшов із 120-тисячною армією на нашу територію. Ціль – змінити демократичний грузинський курс, розвалити грузинську державу і підвісити мене за ту частину тіла, про яку він теж уточнив на високому міжнародному рівні. Вочевидь із своїм зростом тільки до тієї частини тіла зміг дістати.

Але 2008 року моя країна вижила. Демократичний світ прийшов нам на допомогу. Грузія змогла довести те, що довести було годі. Вважаю, що Україна має більше шансів усього цього досягнути. У вас є чітка правова традиція: у більшій частині країни було Магдебурзьке право. Ви були частинами правових розвинутих держав. В Грузії цього не було ніколи. Так, як боретеся зараз ви, – це диво і приклад для усього світу. Українську армію розвалено та обкрадено, панує корупція – на все це розраховував Путін. Але коли він прийшов сюди, то зрозумів, що має справу не лише з офіцерами та солдатами, не з керівництвом країни, а з 45-мільйонним народом. Я мав тридцять зустрічей із Путіним, де він завжди повторював: «Україна – це не країна, це територія». Він насправді вважав, що українців є п’ять мільйонів, як в Грузії, що Україна – це західні області. А всі інші подивляться російське телебачення і в них одразу відпаде бажання до усього українського. Не вийшло.

Україна рятує Європу від третьої світової війни

Своїм вторгненням Росія допомогла грузинській нації консолідуватися. Не вважаю, що потрібно поставити огидний пам’ятник Путіну у Львові. Він цього не заслуговує, але на замітку таке взяти варто. Бо ця людина допомогла консолідуватися й українській нації. Східняки стали українцями. Хай навіть поганою українською пояснюють окупантам на сході, чому Україна – не Росія! Нині унікальний випадок, коли Україна рятує Європу від найбільшого окупанта, варвара ХХІ століття. У своїй історії вона робила таке не раз. Зараз знову ви рятуєте світ від третьої світової війни. Пройдуть століття, і вам ніхто цього не забуде!

Путін уже програв. Він думав, що після Криму, який йому дуже легко дістався, він зайде в Україну, зробить аншлюс і відірве від України Південь, Схід, вийде на Молдову, ізолює Західну Україну від Києва й української держави більше не буде. Але цього не сталося. Три чверті населення не здалося. Такої поразки Росія не знала уже багато десятиліть, якщо не століть. Українці відмовилися грати в цю гру. Президент Порошенко не повторив помилки Шеварднадзе, який підписував із Росією договори про припинення вогню. У нього було чотири таких договори. Кожен закінчувався тим, що Росія захоплювала нову територію Грузії.

Путін нестрашний. Він х...ло

Важливо те, що український народ не злякався. Найкращою відповіддю України стала відома пісня «Ла-ла-ла». Рейтинг Путіна в Росії заснований на страху. Він хоче, щоб боялися Європа та Америка. А тут звідкись взялися ці українці, яких виявилось більше, ніж він очікував. І його, «володаря брехні та насилля», вони не бояться. Путін думав, що він страшний. Зовсім ти не страшний, ти – Путнін-х...ло.

Санкції реально працюють! Росія живе у борг, а її економіка – це лише велика бензоколонка. У Росії немає союзників. Хіба що Венесуела, Науру чи Абхазія, де залишилось 20% довоєнного населення… Сталін колись посадив у тюрми дружин усіх своїх соратників, бо вони казали: «Як ви можете терпіти цього старого вусатого мерзотника?» Велика помилка Путіна, що він дружин своїх олігархів у тюрми не запроторює. До речі, дружини молоденькі та красиві. Коли дружина їде у Флориду купувати за крадені гроші діаманти й раптом виявляється, що кредитна картка там не спрацьовує через санкції, вона довго репетуватиме на чоловіка і на ту людину, через яку не може купити діаманти.

Ми – на межі великих історичних змін

Російську імперію підірвали грузинські реформи. А Майдан у Києві запустив процес припинення її існування. Імперію Путіна буде поховано, коли Росія програє брудну війну проти вас. Путін недооцінив велику європейську націю України. Заздрю українській молоді, адже у вас все попереду. Немає більшої удачі, ніж будувати нову країну. Україна та Грузія будуть вільними та успішними!

Лілія БОНДАР

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Із зони АТО до регіонів ...
Наступна новина: Представник кульової ...

КОМЕНТАРІ