Олег Сиротюк: «Головне для нас – якість освіти»

Олег Сиротюк: «Головне для нас – якість освіти»

19.08.14 14:51 0 902
18 серпня відбувся брифінг на тему «Підготовка до нового навчального року». Участь у брифінгу взяли голова Тернопільської облдержадміністрації Олег Сиротюк, заступник голови Наталка Михно та директор департаменту освіти і науки ОДА Любомир Крупа.

Тернопільщина готуються до нового навчального року. На в області вирішується питання опалювального сезону у закладах освіти. Як зазначив голова облдержадміністрації Олег Сиротюк, в державі і в області скоротили ліміти використання газу на 30%, тому проводиться комплекс заходів з енергозбереження. «Навчальні заклади переводять на котли з альтернативними видами палива, таких в області працює 70. 82 навчальні заклади перейшли на вугільні котельні. Також у школах області функціонує 78 електрокотелень. У найближчий час запланований перехід ще 19 загальноосвітніх навчальних закладів на альтернативні види палива, у 5-тьох роботи завершені. Крім того 62 школи обігріватимуться електроконвекторами», - зазначив голова облдержадміністрації.

Він також додав, що у навчальні заклади області влаштовані діти переселенців: 30 – у дошкільні навчальні заклади, 39 дітей – у загальноосвітні навчальні заклади, 16 – у вищі навчальні заклади. «Ми подбали, щоб діти вимушено переміщених осіб отримували якісну освіту у новому навчальному році» - підкреслив керівник краю.

За словами заступника голови Наталки Михно серед нагальних проблем - кваліфікація педагогів. «Ми говоримо про наступні кроки до реформування освітньої галузі. Звичайно, ми хочемо розуміти і чути кожного вчителя і кожного батька», - зазначила Наталя Володимирівна.

«Однак найбільша проблема це питання кадрів та їх кваліфікація. Зокрема, працює 2185 освітян пенсійного віку. З них – 1881 вчитель, 126 директорів шкіл, 91 заступник директора, 73 вихователі, 11 педагогів-організаторів. Натомість молоді спеціалісти не можуть знайти роботу, лише 468 працюють в освітніх закладах» - підкреслила керівник гуманітарної сфери.

Вона додала, що є потреба в певних зрушеннях в освіті з боку Міністерства освіти і науки України. «На сьогоднішній день ми мусимо враховувати виклики часу і підходити до підвищення кваліфікації вчителя, бажано молодого вчителя. Потрібно, щоб наші заслужені працівники освіти пенсійного віку отримали достойну пенсію і дали дорогу освідченій і креативній молоді», - сказала Наталка Михно.

Торкнулися під час брифінгу і питання корупції у навчальних закладах. Вони фінансуються з державного бюджету, однак цих коштів на їх утримання недостатньо. У належному стані заклади освіти підтримують за сприяння батьків. Щоб уникнути спекуляцій довкола благодійних внесків заступник голови облдержадміністрації запропонувала переймати європейський досвід.

«Ми запропонуємо освітянам юридично обгрунтовану форму звітності, коли директор навчального закладу та батьківський комітет двічі у рік звітує на що розподілені благодійні внески перед громадою і засобами масової інформації. За допомогою відкритості, в подальшому, вдасться уникнути спекуляцій в освітніх закладах довкола благолійних внесків», - підкреслила Наталя Володимирівна.

У зв’язку з економією енергоносіїв змінюють навчальні плани. За словами директора департаменту освіти і науки ОДА Любомира Крупи, після завершення осінньо-польових робіт, починаючи з 11 жовтня учні вчитимуться по суботах. Зимові канікули триватимуть з 26 грудня по 9 лютого, навчальний рік завершиться 29-30 травня.

Також Любомир Левкович додав, що є проблеми і у дошкільних навчальних закладів. Гостра проблема із дошкільними навчальними закладами у Тернополя, Кременці, Заліщиках, Теребовлі. Всього на Тернопільщині функціонують 564 дошкільні навчальні заклади (в т.ч. 89 НВК), у яких виховується і навчається 31 тис. 384 дитини, що на 5,2 % більше, ніж у 2013 році. Охоплення дітей дошкільними навчальними закладами у Тернополі – 80%, в області 82%.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині розпочала ...
Наступна новина: Чернігівщина: рятувальники ...

КОМЕНТАРІ