Присяжні в Україні діють як непрофесійні судді, – адвокат

Присяжні в Україні діють як непрофесійні судді, – адвокат

20.08.14 19:28 0 658
У справі про вбивство львівського лікаря Леона Фрайфельда крапку поставив апеляційний суд. Шакіба Отмана, марокканця, якого суд присяжних у попередній інстанції відпустив на волю, засудили до 15 років позбавлення волі.

Чи потрібен у такому випадку суд присяжних узагалі, якщо він виносить необґрунтовані висновки? Відповідь на це питання шукали журналісти спецпроекту «Особливий погляд».

Юристи наполягають, що варіант суду присяжних, впроваджений в Україні, дуже відрізняється від класичного, що діє, наприклад, у США та Великобританії.

«По теорії, у нас не присяжні. Вони беруть участь у процесі як непрофесійні судді: з’ясовують обставини, досліджують докази, допитують. Але ж в силу своєї неграмотності, ці люди можуть допустити помилку», – каже адвокат-практик адвокат Назар Олексюк.

Самі ж учасники першого в незалежній Україні суду із присяжними – донька убитого лікаря Людмила Веріго та одна із запасних присяжних Ольга Калітовська, – попри те, що мають різні погляди на справу, погоджуються у тому, що трьох присяжних, як це є в судах України, надто мало. Мовляв, щоб рішення мало вагу у суспільстві, кількість «суддів із народу» треба збільшити. Адже для порівняння – у США їх дванадцятеро.

Натомість статистика справді свідчить: без народного контролю українське судочинство перетворило нашу державу на країну тотально винних людей.

До кримінальної відповідальності за 2013 рік притягнуто 129 тисяч осіб. Із них виправдано – лише 176 осіб, а це лише 0,13 % від загальної кількості.

«Статистика Берії давала п’ять відсотків виправдальних вироків, а тут навіть одного нема. Вдумайтесь, ефективність досудового слідства становить 99, 86 % відсотка! Більше напевно тільки в Північній Кореї! це абсурд», – підсумовує юрист Назар Олексюк.

Більше аргументів юристів та учасників суду присяжних в Україні та США, а також маловідомі факти з львівської історії судочинства – у проекті «Особливий погляд». var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ