Астрофізики знайшли і дослідили сім часточок зоряного пилу

Астрофізики знайшли і дослідили сім часточок зоряного пилу

20.08.14 23:51 0 715
Американський космічний зонд-«пилосос» Stardust у 2006 році відправив на Землю унікальні об’єкти – часточки з міжзоряного простору. Речовину, що її привіз зонд, науковці аналізували протягом восьми років.

Про це розповідає сайт NASA.

Зонд Stardust був запущений у 1999 році. Спеціальні капсули з зібраною речовиною повернулися на Землю 15 січня 2005 року. Під час подорожі зонд отримав зразки пилу та газу з хвоста комети Wild-2.

Для цього інженери сконструювали спеціальні пиленакопичувачі з тонких аркушів алюмінієвої фольги і аерогелю. Дві пастки були встановлені в носовій частині зонду і призначалися для збору часток комети. Ще два були встановлені у хвості й мали зібрати дрібні часточки у міжзоряному просторі.

Контейнери із зібраною речовиною повернулися на Землю неушкодженими, що дало вченим шанс дослідити космічні часточки. Однак проблема полягала у тому, щоб вичленувати їх в основній масі. За попередніми оцінками, на це могли піти десятиліття – у накопичувачах застрягли мільйони часточок різноманітного походження, при цьому більша частина була практично непомітна через дуже малі розміри у десяті й соті частки мікрона.

Такі часточки можна виявити за допомогою суперкомп’ютерів з використанням спеціальних алгоритмів обробки фотографій, однак обмежені обчислювальні потужності і колосальні тимчасові витрати робили це завдання нездійсненним у найближчому майбутньому. Тому автори дослідження розробили проект, що дозволив включити в дослідження добровольців з інтернету.

Силами фахівців з Каліфорнійського університету в Берклі у 2006 році була створена мережа Stardust@home. Її суть полягає у тому, що добровольцям розіслали невеликі фрагменти фотографій з пластин Stardust, на яких вони шукали специфічні сліди космічного пилу. Тож, крім 65 учених, які займаються цим проектом, що вже чимало, його співавторами стали понад 30 тисяч добровольців.

За вісім років з початку запуску проекту вдалося проаналізувати майже половину пластин. Загалом було виявлено сім часточок міжзоряного пилу – п’ять з них знайшли добровольці, ще дві – самі дослідники.

На підставі цих даних науковці уважно вивчили хімічні та фізичні властивості часточок космічного пилу. На думку космологів, дослідження можуть пояснити походження та еволюцію міжзоряної речовини.

Уже зараз вчені отримали деякі результати. По-перше, розміри часточок виявилися у 10-100 разів більші, ніж передбачалося. По-друге, присутність в них низки хімічних речовин свідчить про те, що вони утворилися в іншій зоряній системі і, імовірно, були викинуті у міжзоряний простір після вибуху наднової. Крім того, вчені виявили у деяких часточках атоми і сполуки сірки, які, як вважалося, не повинні зустрічатися у міжзоряному просторі.

Безпосереднє вивчення часточок міжзоряного простору на сучасному етапі розвитку науки практично неможливе. Справа у тому, що Сонячна система перебуває не в міжзоряному середовищі, а у своєрідній гігантській «бульбашці» з плазми сонячного вітру, так званої геліосфери. При цьому, характеристики і поведінка часточок у ній і за її межами можуть суттєво відрізнятися.

var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дві мами
Наступна новина: В університеті Осло ...

КОМЕНТАРІ