Більшість українських працедавців не планують знижувати зарплати підлеглим, – дослідження

Більшість українських працедавців не планують знижувати зарплати підлеглим, – дослідження

21.08.14 08:45 0 733
Більшість українських роботодавців (68%) не знижують і не планують знижувати зарплати своїм співробітникам. Інші працедавці зрізали рівень оплати в середньому на 15-20%. Затримки з виплатами зарплати спостерігаються в кожній третій компанії.

Такі дані були отримані під час опитування Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Переважна більшість роботодавців виплачують зарплату в гривнях без прив’язки до іноземних валют. Водночас половина українських компаній може утримувати зарплату підлеглих на стабільному рівні, а кожен десятий роботодавець навіть зміг підвищити виплати своїм співробітникам.

Четверта частина українських компаній вдалася до зниження доходів своїх співробітників. 10% опитаних роботодавців кажуть про тотальне зниження зарплати, ще 13% – про те, що довелося зрізати не саму зарплату, а додаткові виплати, наприклад, бонуси і премії.

Уникнути зниження зарплати частіше вдається невеликим компаніям. Так, серед тих, в кого немає необхідності «зрізати» зарплату – 65% компаній, де працює не більше ніж 50 осіб; 55% – таких, в яких працює не більше ніж 100 співробітників. А ось у компаніях, де працює понад сотню осіб, цей показник уже не вищий за 40%. Також саме невеликі й середні компанії частіше дозволяють собі підвищити зарплату співробітникам навіть у теперішніх непростих умовах.

краще, ніж інші, почувають себе роботодавці ІТ-сфери. Тут найвищий відсоток тих, хто не змінював зарплату своїм співробітникам (60%) або навіть підвищив виплати (29%). Про зниження зарплат найчастіше кажуть роботодавці у сфері будівництва, в готельно-ресторанному бізнесі, в транспортній сфері й банківському секторі.

Також більшість українських роботодавців досить оптимістично налаштована щодо своїх перспектив. 56% планують зберегти зарплату на поточному рівні, ще 8% навіть сподіваються збільшити дохід своїх співробітників, і тільки 7% роботодавців кажуть про те, що, швидше за все, зарплату необхідно буде скорочувати. Третина компаній в поточних обставинах просто не може робити прогнозів щодо своєї зарплатної політики.

Чим більша компанія, тим більше шансів, що перегляд зарплати в менший бік усе ж відбудеться. Також майбутнє зниження зарплат, ймовірно, зачепить ті сфери, де вже активно виявляються кризові явища: маркетинг, готельно-ресторанний бізнес, нерухомість і будівництво, можливо, сферу послуг. Підвищувати зарплату частіше планують у галузі інформаційних технологій і в сфері торгівлі.

Навіть ті компанії, які пішли на зниження доходів своїх співробітників, робили це не радикально. Половина з тих, кому довелося знизити зарплати, зменшили їх не більше ніж на 20%. Ще четверта частина компаній зрізали зарплату співробітникам на 20-30%. І тільки 17% із тих, хто вимушений скорочувати зарплати, зменшили заробіток своїх співробітників більше ніж на 30%.

Невеликі компанії рідше, ніж великі, вимушені зрізати зарплату своїм співробітникам. Проте у випадку, коли такий крок необхідний, компанії, в яких більше двохсот працівників, частіше скорочують зарплату на 10-15%, у той час як малі й середні компанії найчастіше скорочують на 20% і більше.

Більшість українських компаній вчасно виплачують зарплату своїм співробітникам, незважаючи на кризу. Про це заявили 67% опитаних роботодавців. П’ята частина компаній (22%) інколи відчуває тимчасові труднощі з оплатою праці, але все ж справляється із цим завданням. І тільки 10% опитаних роботодавців зізнаються, що в їхній компанії є великі труднощі зі вчасною виплатою зарплати співробітникам. Найбільші труднощі з вчасними виплатами спостерігаються в сфері будівництва і нерухомості, в сфері маркетингу й реклами, а також в готельно-ресторанному бізнесі.

Зміна курсу основних валют до гривні практично не вплинула на рівень зарплат українських офісних співробітників. Переважна більшість компаній (70%) виплачували і далі виплачують зарплату співробітникам у гривні без прив’язки до будь-яких валют. У десятої частини компаній зарплата хоча й була прив’язана до іноземної валюти, але її довелося зафіксувати на рівні попереднього курсу (8 грн/долар і 10 грн/євро). 7% компаній з початком стрибків валютних курсів перерахували зарплату за новим курсом і зафіксували її в національній валюті. І тільки 12% роботодавців виплачують зарплату, прив’язану до валюти, за актуальним курсом на день виплати.

Довідка.

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного в липні 2014 року. В опитуванні брали участь 448 роботодавців і власників компаній із різних регіонів України. var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Свободівці з Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ