Чернігів продовжуватиме реалізацію проектів з енергозбереження

Чернігів продовжуватиме реалізацію проектів з енергозбереження

21.08.14 16:48 0 740
Про стан реалізації зобов’язань м. Чернігова у рамках підписання Європейської ініціативи "Угода Мерів" інформував начальник відділу енергозбереження управління економіки міської ради Володимир Бурдов.

Він повідомив, що за оцінками фахівців за останні півтора століття індустріального розвитку людства споживання енергоресурсів виросло у 30 разів і потреба у енергії буде постійно зростати. Світова економіка залежить від ресурсів, що вичерпуються – нафти, газу, вугілля, адже саме вони є основним джерелом енергії, що споживається .

Людство не може розраховувати на достатній видобуток цих ресурсів в майбутньому і вимушене шукати інші джерела, такі, як енергія вітру, сонячна енергія, розвиток атомної енергетики. Тож ми маємо думати про раціональне споживання запасів надр, - наголосив В. Бурдов.

Енергоємність ВВП України, незважаючи на досить значне скорочення, залишається досить високою і перевищує світовий показник більш, ніж у два рази.

Україна забезпечує себе паливом і енергією власного виробництва тільки на 58%. При цьому доля природного газу в енергетичному балансі України становить 41 %, що більше, ніж в країнах Європи та США.

На жаль, Україна - енергозалежна держава і результат цієї залежності ми відчуваємо у повній мірі.

На кожному підприємстві або об’єкті бюджетної, житлово - комунальної сфери є достатній потенціал економії енергоресурсів. Його використання - це питання впровадження не тільки технічних заходів енергозбереження, а й комплексу організаційних, навчальних та інформаційних заходів, направлених на зміну культури споживання енергоресурсів.

вже всі розуміють, що скорочення енергоспоживання – це питання національної безпеки для держави і є одним з пріоритетних завдань стратегії розвитку нашого міста. Тому місто стало підписантом Європейської ініціативи "Угода мерів", метою якої є об'єднання муніципалітетів в добровільне утворення задля скорочення викидів CO2, шляхом запровадження енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії.

Для нашого міста головним чинником підписання даної угоди є можливість співпрацювати зі світовими фінансовими установами та організаціями-донорами для залучення додаткових фінансових ресурсів у розвиток інфраструктури міста.

Зокрема, Європейською Комісією передбачені кошти в розмірі 15 мільйонів євро, які будуть направлені містам - підписантам Угоди через Європейський Інвестиційний Банк в якості технічної допомоги.

Міста-учасники у рамках Угоди Мерів зобов’язані скоротити енергоспоживання до 20 %, зменшити до 20% викиди CO2 та збільшити частку відновлюваних джерел енергії до 20%.

Кожне місто має розробити свій План досягнення цієї мети, оцінивши власні резерви. Відділом енергозбереження міської ради багато зроблено на цьому шляху. Залучаються міжнародні технічні експерти для забезпечення обґрунтованості та реалістичності Плану дій сталого енергетичного розвитку міста, з міжнародними організаціями розробляються та впроваджуються програми енергозбереження в бюджетній сфері. У своїй роботі відділ використовує кращі українські та міжнародні практики.

За підтримки українсько-німецького проекту технічного співробітництва «Енергоефективність у будівлях» (GІZ), налагоджено систему енергоменеджменту у нашому місті, яка спочатку охопила будівлі, підпорядковані управлінню освіти міської ради, а пізніше – управлінням охорони здоров’я та культури. відділ контролює споживання енергоносіїв у всіх закладах бюджетної сфери, у ряді - навіть дистанційно в режимі он-лайн.

Крім того, у рамках реалізації Проекту GIZ проведено ряд енергоаудитів бюджетних будівель, на основі яких розроблені та затверджені Програми з енергозбереження в закладах освіти, культури та охорони здоров’я м. Чернігова.

У тісній співпраці фахівців Проекту GIZ зі спеціалістами міської ради реалізовано низку ефективних проектів у закладах бюджетної сфери: будівлі міської лікарні №1 обладнані ІТП (346 тис. грн.); проведено енергоефективну реновацію старої будівлі колегіуму № 11 вартістю 2,2 млн. грн. (замінено вікна та двері, утеплені стіни, цоколь, підвал та горища). Співфінансування Проекту GIZ становило майже 1 млн.грн.

Крім того, успішно реалізовано Шкільний Проект, направлений на формування свідомого ставлення у школярів до проблематики енергозбереження.

У напрямку впровадження енергозберігаючих заходів місто вперше розпочало співпрацю з Агенцією з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Проекту «Реформа міського теплозабезпечення в Україні».

На умовах співфінансування реалізований пілотний проект з енергоефективної реновації дитячого садочка №71. (Співфінансування проекту - майже 893 тис. грн.).

У рамках Проекту РМТ проведені 15 енергоаудитів закладів освіти та охорони здоров’я, п’яти житлових будинків та експрес енергоаудит системи теплопостачання міста. Фахівцями Проекту РМТ були запропоновані технічні заходи, направлені на скорочення споживання енергоресурсів, які були враховані при розробці Муніципального енергетичного плану міста, який є основою для написання Плану дій сталого енергетичного розвитку.

Зважаючи на позитивний досвід співпраці міста з USAID, ми стали одним з учасників їх нового проекту «Муніципальна енергетична реформа».

Напрацьовані проекти дозволили нам залучити донорські кошти на реалізацію заходів з енергозбереження в закладах освіти.

У 2012 році Чернігів став переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування з Проектом «Оптимізація використання енергетичних та фінансових ресурсів в освітніх закладах м. Чернігова на основі автоматичного регулювання споживання теплової енергії та впровадження системи диспетчеризації». У ході реалізації Проекту проведена гідрохімічна промивка систем опалення закладів освіти (19 об’єктів) на суму 1,13 млн. грн., з них 500 тис. грн. – це кошти державного бюджету.

Наприкінці минулого року місто залучило кредитні кошти під 3% річних від міжнародної фінансової організації НЕФКО завдяки розробленому разом з проектом Українсько-Німецького технічного співробітництва (GІZ) бізнес-плану «Підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів м. Чернігова».

На у рамках першого траншу кредиту розроблена проектно-кошторисна документація на виконання енергефективних заходів у ЗНЗ № 2, 9, 12, 20, 21, 27 та ліцеї №22. Відповідно до укладених договорів завершуються роботи із заміни вікон і дверей у школі № 9 та розпочато часткову заміну віконних та дверних блоків у школі № 2.

За час роботи відділу енергозбереження на реалізацію енергоефективних заходів залучено близько 16 млн. грн., з них 2,4 млн. грн. - це донорські кошти, 1,3 млн. грн. - кредитні й 12,0 млн. грн. – кошти міського бюджету.

Впроваджений комплекс енергоефективних заходів, встановлення граничних норм споживання енергетичних ресурсів та робота, спрямована на досягнення раціонального споживання енергоносіїв установами та закладами, дозволили зменшити енергозатратность будівель бюджетної сфери. Починаючи з 2008 року, споживання холодної води скоротилося на 34 %, природного газу - на 19,5 %, електричної енергії - на 4,1 %.

Споживання теплової енергії напряму залежить від температури зовнішнього повітря, яка має суттєві коливання. Наявність ІТП з погодозалежним регулюванням подачі теплоносія дозволило отримати економію за рахунок оперативного реагування на зміну температурних умов протягом опалювального періоду 2012-2013 року на 12,2%.

Узагальнюючи доповідь, В. Бурдов зазначив, що стан будівель бюджетної сфери потребує суттєвого відновлення, а не лише вдосконалення. З проблемами енергозбереження та енергоефективності стикаються багато міст України. Необхідні фахові енергетики та енергоменеджери. До того ж, треба змінити ставлення людей до необхідності постійного контролю за енергоспоживанням.

Відділ продовжуватиме роботу щодо впровадження енергоефективних технологій та пошуку додаткових коштів для реалізації проектів з енергозбереження. Адже, вирішення цих проблем потребує значних фінансових ресурсів.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі для ...
Наступна новина: Луцьк: у міській раді ...

КОМЕНТАРІ