Невідомі промислові витоки нищать озоновий шар Землі, – науковці

Невідомі промислові витоки нищать озоновий шар Землі, – науковці

23.08.14 09:48 0 713
Дослідження NASA показали несподівано великий вміст в атмосфері Землі озоноруйнуючих речовин, застосування яких заборонене в усьому світі. Жодна зі сторін Монреальського договору не декларувала викиди.

Про це повідомляє сайт NASA.

Чотирьоххлористий вуглець (CCl4), що раніше використовувався у хімчистці та в якості противогневого агента, був заборонений у 1987 році у рамках Монреальського протоколу разом з іншими хлорфторвуглеводнями, що руйнують озон і спричиняють розростання озонової діри над Антарктидою. Країни, які підписали протокол, повідомляли про нульовий рівень викидів CCl4 у 2007-2012 роках.

Проте нове дослідження показало, що в атмосферу викидається в середньому 39 кілотонн CCl4 на рік, це приблизно третина від пікового рівня викидів до набуття чинності міжнародних домовленостей.

«Ми не повинні цього бачити взагалі. Існують або невідомі промислові витоки, або невідомі джерела CCl4», – говорить фахівець з атмосфери Землі Цин Лян.

Протягом десяти років науковці намагалися зрозуміти, чому рівень шкідливої речовини в атмосфері скорочується повільніше, ніж очікувалося, виходячи з того, що сполука руйнується від сонячної радіації та інших природних процесів. З нульовим рівнем викидів концентрація CCl в атмосфері мала знижуватися на 4% на рік, тоді як реальна швидкість скорочення речовини виявилася на рівні 1% на рік.

Результати моделювання хімічного складу атмосфери Землі й розрахунки механізмів взаємодії CCl4 з грунтом і океанами вказали на невстановлене джерело викидів. Науковцям вдалося розрахувати кількість викидів речовини у 2000-2012 роках.

«Люди вважають, що викиди озоноруйнуючих речовин припинилися після прийняття Монреальського протоколу. На жаль, десь існують джерела CCl4», – говорить Пол Ньюман, який очолює дослідження атмосфери Землі у Центрі Годдара.

Монреальський протокол щодо речовин, які руйнують озоновий шар, був прийнятий додатково до Віденської конвенції про охорону озонового шару 1985 року і регламентує питання зняття з виробництва деяких шкідливих хімічних речовин. Протокол набув чинності 1 січня 1989 року. З того часу документ переглядали сім разів. Передбачалося, що, якщо усі 196 країн-учасників протоколу будуть виконувати взяті зобов’язання, озоновий шар відновиться до 2050 року.

Документ був складений після того, як у 1980-х роках учені звернули увагу на інтенсивне виснаження озонового шару Землі. Причиною цьому стали деякі вуглеводи, що широко використовувалися у промисловості.

Раніше повідомлялось, що незвично низька зимова температура над Північним полюсом уже призвела до найбільшого руйнуванню озонового шару в історії. Детально механізм і принципи руйнування озонового шару були вивчені в Інституті метеорології та кліматичних досліджень Німеччини, де встановили, що сильне охолоджування атмосфери веде до руйнування озонового шару, підсилюючи дію озоноруйнуючих речовин, наприклад, хлорфторвуглеводнів.

Озоновий шар практично повністю поглинає УФ-випромінювання Сонця. Виснаження верстви озону призвело до росту захворюваності на рак шкіри в людей і виникнення безлічі інших серйозних проблем, у тому числі загибелі значної кількості фітопланктону.

var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Києві на День ...

КОМЕНТАРІ