Шизофренікам важко робити вибір і приймати рішення, – вчені

Шизофренікам важко робити вибір і приймати рішення, – вчені

23.08.14 21:52 0 748
Нове дослідження може пояснити, чому люди з шизофренією мають труднощі у досягненні реальних цілей і не можуть завести друзів, отримати освіту чи знайти роботу.

Про це розповідає Psych Central.

Вчені з Сіднейського Університету з’ясували: шизофренікам складно перетворити мету на реальну дію. Області мозку, що відповідають за бажання та емоції, у них менш активні, і через це повідомлення про цілі не досягають зон мозку, що впливають на прийняття рішень.

«У хворих на шизофренію немає мотивації не тому, що у них немає цілей, чи вони не отримують задоволення від їхнього досягнення. Їм теж подобаються фільми, гарні пейзажі і смачна їжа. На жаль, специфічні дефекти мозку не дозволяють їхнім бажанням і цілям ставати усвідомленим вибором і поведінкою», – каже дослідник Ричард Морріс.

Щоб з’ясувати, чому так стається, дослідники провели експеримент. У ньому взяли участь люди з шизофренією і без неї. Учасникам запропонували різні страви. Вчені зауважили: хворим страви подобалися так само, як і здоровим людям. Потім дослідники знизили вартість однієї з закусок. Шизофренікам було дуже важко вибрати між дешевою стравою і тієї, що їм сподобалася.

Потім вчені провели функціональну магнітно-резонансну томографію для вимірювання активності мозку під час експерименту. Результати показали: активність у префронтальній корі, області мозку, що відповідає за прийняття рішень, у хворих на шизофренію була нормальною. Однак у частині мозку, що пов’язана з контролем дій і вибором, вона була значно нижчою, ніж у здорових людей.

«Дана патологія мозку заважає шизофренікам правильно оцінювати свої бажання. Так, бажання і мета не страждають при шизофренії, однак таким людям складно вибрати правильний курс для досягнення своїх цілей. Вони не можуть інтегрувати бажання з дією. Хворі хочуть вести нормальне життя, але вони неспроможні вжити необхідні заходи для досягнення цієї мети», – пояснює Ричард Морріс.

var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Панькевич відвідав ...
Наступна новина: Напередодні Дня ...

КОМЕНТАРІ