Центр досліджень визвольного руху почав реставрацію документів ОУН, знайдених на Хмельниччині

Центр досліджень визвольного руху почав реставрацію документів ОУН, знайдених на Хмельниччині

23.08.14 19:14 0 743
Центр досліджень визвольного руху почав реставрацію документів Організації українських націоналістів, знайдених закопаними в лісі на Хмельниччині, які потім оцифрують і оприлюднять в електронному архіві.

Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Згідно з повідомленням, молочний бідон з документами знайшли закопаним під землею на краю лісу, неподалік від дороги між селами Кадиївці і Залісся Кам’янець-Подільського району.

Як розповіла Наталя Ярова, яка передала знахідку до архіву, взимку 2012 року його випадково виявили місцеві мешканці.

Як розповів керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач, в основному це інформаційні видання підпілля ОУН – брошури та листівки, а також зошити із рукописними нотатками та фотографії. Більшість виявлених документів датуються 1945-1950 роками, за винятком двох брошур 1935 та 1941 років. Всього 81 документ.

«Для нас дуже цінним є те, що архів знайдено за межами Західної України. В селі Кадиївці на Хмельниччині ще з вересня 1941 р. діяв досить потужний осередок підпілля ОУН. Певний час там розміщувався навіть Кам’янець-Подільський окружний провід ОУН. Учасниками підпілля було чимало місцевих мешканців, більшість з яких пізніше репресували нацистські та радянські спецслужби. Особливо цінна частина архіву – 8 фотографій підпільників у чудовому стані», – розповів керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

Окрім документів, у бідоні також виявили шматки тканини, декілька десятків пар нових жіночих бавовняних панчіх, набір для гоління (лезо, помазок, півпляшки одеколону), близько десятка новеньких кишенькових дзеркалець і дещо із посуду. Частину ОУНівських листівок, які були в багатьох примірниках, передали до міського музею у Кам’янці-Подільському, – йдеться в повідомленні. var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: 23 серпня 2014: іменинники, ...

КОМЕНТАРІ