Олег Панькевич відвідав село на Херсонщині, де живуть нащадки депортованих українців із Бойківщини

Олег Панькевич відвідав село на Херсонщині, де живуть нащадки депортованих українців із Бойківщини

23.08.14 21:42 0 904
Народні депутати України свободівці Олег Панькевич та Ірина Сех відвідали село Зміївку на Херсонщині, де відбулися вшанування з нагоди 70-річчя початку депортації українців із Закерзоння та 23-ї річниці незалежності. У заходах взяли участь тріо священиків "Новий час" із Львівщини та херсонські свободівці.

У селі Зміївка мешкають нащадки депортованих українців із трьох бойківських сіл Дрогобиччини, які були примусово виселені в 1951-му році. Місцева громада досі береже пам'ять про свою малу батьківщину, зберігаючи традиції рідного краю.

Свободівці помолилися у сільській церкві, вклонилися пам'яті жертв депортації біля пам'ятника, встановленого поруч із храмом.

Громада радо вітала гостей села – тріо священиків "Новий час", яке виступило із низкою патріотичних та духовних пісень. Пісню "Проводжала мати сина…" на воєнну тематику присутні слухала стоячи.

"Громада Зміївки – яскравий приклад того, як можна зберегти свою автентичність, мову, звичаї, любов до рідного краю попри труднощі, які випали на долю вигнанців. Цими людьми можна тільки захоплюватися й бути вдячними їм. Зміївці – гідні нащадки своїх дідів і батьків. Водночас хочу наголосити, що замало, аби про трагедію депортації пам'ятали окремі громади та люди. Ті події – частина нашої історії, яку має знати кожен українець. Вшанування таких дат має відбуватися на державному рівні, й держава має подбати про відновлення прав депортованих", – зазначив Олег Панькевич.

Народний депутат також повідомив громаді, що зареєстрував проєкт постанови Верховної Ради України про заходи у зв'язку з вшануванням 70-річчя примусового виселення етнічних українців з території Польщі. Також, за словами Олега Панькевича, у вересні мають відбутися слухання з питань правового регулювання статусу осіб, примусово переселених з території Польської Народної Республіки на територію СССР у 1944–1951 роках, та відновлення їхніх прав у підкомітеті з питань трудових мігрантів та національно-культурної співпраці Комітету Верховної Ради України з питань европейської інтеграції.

Напередодні зустріч із депутатами-свободівцями та концерт тріо "Новий час" відбулися в Херсоні.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Урочистості з нагоди 23-ї ...
Наступна новина: Шизофренікам важко робити ...

КОМЕНТАРІ