У Львівській області у ЛОДА обговорили екологічний проект щодо утилізації зіпсованих ртутних ламп

У Львівській області у ЛОДА обговорили екологічний проект щодо утилізації зіпсованих ртутних ламп

23.08.14 19:53 0 814
Можливості реалізації екологічного проекту щодо переробки трубчастих та компактних енергоощадних ламп обговорили 22 серпня, під час наради, яку провів заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Харчук. Реалізація проекту дасть можливість закупити обладнання для першого в Україні повного циклу збору від населення та утилізації зіпсованих ртутних ламп.

Володимир Харчук наголосив на тому, що керівництво Львівщини завжди підтримує інвестиційні проекти, а тим більше якщо вони стосуються такої важливої тематики, як екологія.

За словами Володимира Харчука, будь-які проекти слід реалізовувати у правовому полі, а тому потрібно спершу з’ясувати, який вплив здійснюватимуть лінії з переробки трубчастих та компактних енергоощадних ламп на довколишнє середовище, а для цього необхідно заслухати висновки відповідних екологічних експертиз.

«Ми завжди схвалюємо та всебічно сприяємо реалізації схожих проектів, проте такі ініціативи повинні бути максимально зрозумілими та відкритими для громади, яка проживає на даній території. Для нас надзвичайно важливою є згода мешканців на встановлення такого обладнання», – резюмував заступник голови ЛОДА.

Проект «Створення муніципальної системи поводження з відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Люблін» реалізовується департаментом містобудування Львівської міської ради спільно з громадською організацією «Екологічні ініціативи» та муніципалітетом м. Люблін. Проект розпочався у лютому 2013 року та триватиме до лютого 2015 року.

Обладнання з переробки трубчастих та компактних енергоощадних лапм планується облаштувати у складських приміщеннях, які знаходяться за межами населених пунктів, зокрема у Пустомитівському районі. Придбання такого обладнання дасть можливість реалізувати перший в Україні повний цикл збору від населення та утилізації зіпсованих ртутних ламп, що у свою чергу дозволить уникнути їх транспортування до віддалених місць утилізації та запобігти пов’язаним із цим ризикам забруднення довкілля та негативному впливу на здоров’я мешканців міста.

Довідка:

Робота технологічної лінії розпочинається із завантаження люмінесцентних ламп. Після завантаження ламп увесь подальший процес їх подрібнення та сепарації відбувається у герметичному середовищі.

На першому етапі переробки передбачається подрібнення ламп і автоматизоване сортування (сепарація) їх компонентів – скла, металу, пластику та люмінофору із парами ртуті.

У результаті першого циклу переробки на виході з установки отримується очищене скло, металеві пластикові цоколі ламп. Люмінофор з парами ртуті у герметичному середовищі потрапляє у герметичну тару та надходить на другий етап переробки.

На другому етапі люмінофор з парами ртуті завантажується у герметичний контейнер установки по виділенню парів ртуті, де піддається нагріванню до температури випаровування ртуті протягом 10-24 годин. Пари ртуті герметичними трубами надходять у спеціалізовану холодильну камеру, у якій конденсуються у металічну ртуть у рідкому стані. На даному етапі утворюється очищений від ртуті люмінофор та чиста металічна ртуть у рідкому стані.

Викиди парів ртуті назовні технологічної лінії унеможливлюються за рахунок створення від’ємного тиску в середині технологічної лінії. Відведення робочої повітряної суміші відбувається через систему вугільних фільтрів.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Маєток Робіна Вільямса ...

КОМЕНТАРІ