Не тратьте марно гроші

Не тратьте марно гроші

25.08.14 16:29 0 668
Оцініть свої можливості

Перш ніж на щось збирати або брати кредит, має сенс проаналізувати свої доходи та витрати і визначити, скільки ви можете зберігати і який щомісячний платіж по кредиту потягнете.

Потрібно згадати свої основні витрати за останні три місяці, виключивши необов’язкові, і структурувати їх за групами. Потім порівняти обов’язкові витрати з доходами: вийде той сухий залишок, який ви можете щомісяця накопичувати.

Складіть фінансовий план

Створення фінансового плану допоможе полегшити контроль над витратами. Скласти його можна, використовуючи різні додатки для обліку витрат, найпростіший спосіб – таблиця в Excel. У ній повинна бути інформація про доходи та витрати (за планом і по факту).

Розписавши свої фінансові потоки, ви зможете зрозуміти, що можна оптимізувати для збільшення суми накопичень. Наприклад, якщо ви бачите, що протягом місяця занадто багато витрачаєте в кав’ярнях, слід обмежити частоту їх відвідування або розмір чека в них.

Гарантією ефективності фінансового плану є його дотримання. Відразу це вдається небагатьом, тому для більшої ефективності краще спочатку відкласти заплановану суму і витрачати решту грошей.

Відкрийте депозит

Вибираючи депозит, звертайте увагу на прибутковість, надійність і гнучкість.

З прибутковістю все ясно: чим вона вища, тим краще. При цьому бажано, щоб вклад був із щомісячною капіталізацією відсотків.

Що стосується гнучкості, то найбільший інтерес представляє можливість щомісячного поповнення вкладу. Варто також вибирати депозит без можливості дострокового вилучення: це допоможе уникнути спокус витратити накопичене не туди, куди треба.

Не ризикуйте грошима

Не варто грати на фондовому ринку, якщо ви тільки почали формувати фінансовий резерв. Хоча за допомогою біржових інструментів і є шанс отримати заплановану суму набагато швидше, їх використання пов’язане з підвищеними ризиками. А ризикувати має сенс лише невеликою частиною капіталу, коли ваші заощадження досягають значного рівня.

Інвестуючи на фінансових ринках, людина повинна розуміти, що заморожує гроші на три-п’ять років. Не варто грати на біржі до тих пір, поки ви не задовольнили свої базові потреби – такі як машина, квартира – за рахунок звичайних накопичень на депозиті та кредитування.

Обережніше з кредитами

В сучасних економічних умовах діє правило: чим менше ви візьмете в кредит, тим краще. Іноді втриматися від спокуси купити нову річ прямо зараз вкрай важко. В цьому випадку розмір позички рекомендується розраховувати не з міркувань «скільки потрібно», а виходячи з того, скільки потягнете. Бажано, щоб платіж по кредиту становив не більше 20% від фіксованого щомісячного доходу, без урахування премій.

Якщо ви зважилися на кредит, краще оформляти його на максимально можливий термін. Тоді переплата буде більше, але платіж стане менше і комфортніше. Крім того, ніхто не відміняв можливості дострокового погашення. Якщо через рік-другий ваш постійний дохід збільшиться, ви завжди зможете погасити кредит раніше встановленого терміну. Важливо, щоб платіж по кредиту був менше, ніж ви можете дозволити собі відкладати коштів. Це дозволить продовжити збирати, нехай навіть меншу суму, і створить подушку безпеки.

За матеріалами: www.the-village.ru

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лави міліції Рівненщини ...
Наступна новина: Росія хоче далі вводити в ...

КОМЕНТАРІ