Мури навколо Тернопільського музею політв’язнів вкрило синьо-жовте знамено

Мури навколо Тернопільського музею політв’язнів вкрило синьо-жовте знамено

27.08.14 20:04 0 700
Синьо-жовтим знаменом довжиною у 40 метрів відтепер вкрито мури, що оточують внутрішній дворик Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів. У День Державного Прапора України стяг освятив і благословив настоятель Свято-Троїцького духовного центру митрофорний протоієрей Анатолій Зінкевич.

«Тут колись були внутрішні дворики і невільників у кайданках на 20 хвилин виганяли, щоб відкашлялися, - оповів науковий працівник музею Орест Савка. – У перші роки роботи в’язниці їх взагалі не виводили на прогулянки. Але коли молоді люди в казематах почали сліпнути і хворіти на туберкульоз, то кати задумалися «кто же будет строить соцыализм» і трошечки почали змінювати умови утримання ув’язнених».

За словами Ореста Савки, й досі достеменно невідомо скільки люду пройшло через стіни цієї політичної тюрми. За приблизними підрахунками, каже, понад 80 тисяч.

«Це місце освячене кров’ю та стражданнями українських патріотів, - зазначив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Сиротюк. - Коли прислухатися, то видається, що й досі моторошно гудять мотори, заглушуючи крики невинних, прикриваючи злочини тоталітарного режиму. Машина смерті працювали вдень і вночі. Та на місце закатованих і вбитих ставали інші. Бо можна заборонити мову, знищити церкву, але нікому не під силу вирвати з серця Україну. Впевнений, душі замордованих у цих стінах зараз споглядають на нас. І вони щасливі. Бо їхня мрія здійснилася. Високі мури кадебістської катівні вкриті Державним прапором, за який вони терпіли муки та вмирали».

Очільник краю щиро подякував працівникам музею за їхню багаторічну та самовіддану працю, за те, що дбають, аби нащадки знали правду, виховувалися на прикладах справжніх українських Героїв.

«Ми хочемо ще встановити тут велику сцену, на якій могли б відбуватися поетичні та пісенні заходи, присвячені боротьбі українського народу», - поділився Орест Савка. На його думку це вкрай необхідно для того, щоб якомога більше людей, особливо молоді, заохотити приходити в музей та черпати з глибин його експозицій оту життєдайну силу правди про минуле.

Довідково.

«Історико-меморіальний музей політичних в’язнів», як відділ Тернопільського обласного краєзнавчого музею відкрито й освячено 14 жовтня 1996 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Ідея створення музею належить краєзнавцю, археологу, директору Інституту національного відродження — Ігорю Ґереті.

Його підтримали колишній директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Венедикт Лавренюк, обласна Спілка політв’язнів і репресованих та обласне товариство «Меморіал» імені Василя Стуса. Власне тоді і було відкрито першу експозицію, яка розміщувалась лише у кількох камерах.

Станом на виставкові зали музею розміщені у 28-ми камерах колишнього слідчого ізолятора радянської спецслужби. Будівля, в якій розташований музей, розміщена на вул. Коперника, 1 та була побудована на базі підвалів будинків XVII та XIX століть у 1944-1947 роках німецькими військовополоненими.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ