У Львівській області свободівці зі Сокальщини вшанували полеглих Героїв у польському селі Ліски

У Львівській області свободівці зі Сокальщини вшанували полеглих Героїв у польському селі Ліски

28.08.14 16:43 0 682
26 серпня 2014 року голова Сокальської районної організації ВО "Свобода" Ігор Петренко, депутат Великомостівської міської ради Роман Занько разом зі священнослужителями Володимиром Юськівим з Великих Мостів, Романом Білецьким з села Пристань, ветераном УПА Федором Мельничуком, членами товариства "Надсяння" та групою місцевих українців взяли участь у поминальних заходах за воїнами УПА в селі Ліски Грубешівського повіту, що у Польщі.

Урочистості почалися з ранкової Літургії, яка відбулася в греко-католицькій церкві села Ліски. Біля церкви провели панахиду за українцями, які трагічно загинули на рідній землі в 1944 році.

Делегати з України відвідали також старий український цвинтар та провели панахиду на могилі українського патріота – отця Мирослава Ріпецького та його дружини Євгенії. З 1921 по 1947 рік парох села отець Мирослав Ріпецький був капеланом УГА. Після поразки українських військ під Києвом у "чотирикутнику смерті" отець Мирослав через Румунію добирається до села Ліски. Для українських греко-католиків у Польщі це унікальна постать, бо він, опинившись на півночі Польщі після акції "Вісла" та після того, як УГКЦ ліквідували, першим підпільно проводив Літургії. Люди за сотні кілометрів з'їжджалися до о. Мирослава. Він був першим, хто добився створення греко-католицької парафії у Польщі (відбулося це у місцевості Хшаново). Заповів о. Мирослав, щоби поховали його в селі Ліски.

Продовженням патріотичного паломництва стало вшанування полеглих героїв за волю України, воїнів УПА в урочищі Білосток, поблизу села Ліски. На місці поховання повстанців встановлено пам'ятний камінь, на якому вибито 41 ім'я, прізвище, псевдо, рік і місце народження тих хлопців-українців, які загинули в нерівному бою з енкаведистами.

Сумним фактом є те, що напередодні вшанування героїв-упівців невідомі сплюндрували могилу затерши псевда й імена повстанців.

Опісля було освячено воду у криниці в урочищі Білосток та на завершення всі учасники заходу заспівали гімн України.

"Надзвичайно приємно побувати в таких місцях, як село Ліски, пройтись тими бойовими шляхами повстанців, по яких йшла боротьба з окупантами. Ми прибули на це патріотичне паломництво, щоб увібрати в себе дух боротьби, незламності, неймовірної любові до України, який і досі витає в повітрі. ми отримали неймовірну наснагу до продовження боротьби цих хлопців, які віддали свої життя за нас з вами, за Україну. Дуже шкода, що на цих теренах вандали вдаються до неприпустимих кроків, наруги над могилою цих хлопців. Це додає нам певного відчуття гіркоти. Хоча їм вдалося стерти псевда, але їм не вдасться стерти нашу пам'ять про героїв, які тут спочивають", - підсумував голова Сокальської районної організації ВО "Свобода" Ігор Петренко.

Довідка:

Село Ліски, яке колись належало до Сокальщини, має трагічну історію. Назва походить від слова "ліси", які його оточували з усіх сторін. Село розташоване 21 км на захід від Сокаля (тоді ґміни Варяж Сокальського повіту Львівського воєводства). Село налічувало понад 1000 мешканців, з яких: 870 – українці, 105 – поляки, 25 – євреї.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпатські ...

КОМЕНТАРІ